Aquest dilluns 6 de juliol es va aprovar en assemblea de presidents el programa d’actes per a l’exercici 2015-2016.

La primera cita fallera a partir d’aquest moment es produirà el 27 de juliol, dia en que es comunicarà públicament el nom de les Falleres Majors de Xàtiva 2016. Quatre dies després (31 de juliol), es presentaran públicament als canons del castell de la ciutat.

No serà fins a la meitat de setembre quan tornen els actes fallers. El 19 es celebrarà el mig any faller infantil a l’estació d’autobusos, i una setmana després, al mateix escenari, serà el torn del mig any faller per als adults.

Octubre començarà amb el lliurament de premis i la inauguració de les diverses exposicions de les Jornades Culturals, a la Casa de la Cultura, i el dia 18 li seguirà la cavalcada del ninot infantil. El 24 d’aquest mes, es celebrarà la cavalcada del ninot dels adults. En novembre es produirà el comiat i el nomenament de les Falleres Majors de Xàtiva, però serà en actes propis, a diferència de com havia estat fent-se durant els últims anys. El 7 de novembre per la vesprada s’acomiadarà a Alba i Gisela al Gran Teatre de Xàtiva, i el 8 de novembre al migdia es nomenaran les noves màximes representants del col·lectiu faller xativí.

Ja en 2016, es viurà la proclamació de les Falleres Majors de Xàtiva i la seua Cort (31 de gener al Gran Teatre). Més tard, el 7 de febrer, es celebrarà el ral·li humorístic, i el 14 els més menuts podran gaudir del seu particular ral·li a la Plaça del Mercat.

El 27 de febrer serà un dels dies més intensos. Primerament, es llegirà l’acta dels premis de l’exposició del ninot i del concurs de maquetes, però serà a les portes de l’Ajuntament de la ciutat. A continuació es procedirà a la tradicional Crida des del balcó de l’Ajuntament, i més tard s’inaugurarà l’exposició del ninot. El dia conclourà amb el tradicional sopar de la Crida, a un lloc encara per determinar.

Els dos últims actes abans de la setmana fallera seran la III mostra de play-back infantil (28 de febrer) i el sopar (o possiblement dinar en aquest exercici) de Germanor entre el 6 i el 7 de març, ja que es troba pendent d’aprovació.

La setmana gran de les festes en honor a Sant Josep començarà amb la tradicional visita de la Junta Local a la plantà dels monuments, que començarà a les 17 hores com l’any passat. A les 00:00 començarà oficialment la nit de la plantà.

El dia 16 de març, com ve sent habitual, hi haurà de matí activitats infantils per als més menuts i la visita a l’asil per part dels més majors. A les 14 hores es dispararà la I mascletà i posteriorment s’oferirà un dinar. Ja per la vesprada es visitarà la llar de jubilats i a continuació es lliuraran els premis de les Falles 2016.

El 17 de març a les 17:30 hores començarà la visita oficial a les falles, i el 18 de març a les 18 hores s’iniciarà l’ofrena de flors a la Mare de Déu de la Seu. Ja el dia 19, a les 12 hores, es realitzarà la tradicional missa en honor al nostre patró Sant Josep, amb el posterior trasllat amb processó.

A les 22 hores es cremarà la millor falla infantil de Xàtiva amb la presència de la Fallera Major Infantil de la ciutat i la seua Cort, i a la 1:30 (aproximadament) la Fallera Major de Xàtiva farà lo propi amb la millor falla de Xàtiva. Els actes d’aquest exercici conclouran el 25 de març amb el lliurament dels Premis Cadafals als artistes guanyadors de les diferents seccions.

El PDF amb tots els actes el podeu trobar a la web: http://fallesxativa.es/

Premsa JLF de Xàtiva