Jesús González, president de la Junta Local Fallera, va donar a conèixer ahir, en roda de premsa, el programa d’actes que resta fins l’arribada de les falles, amb el regidor d’aquesta àrea, Pedro Aldabero, i les Falleres Majors de Xàtiva Adriana i Olivia.

“És un any especial per a tots nosaltres, ja que per fi hem aconseguit ser Bé d’Interés Cultural. Un primer pas per ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat  per la UNESCO, decisió que es prendrà el pròxim mes de novembre a París”, va començar González, qui va anunciar canvis de caire més cultural que lúdic.

L’acte més imminent, després de la visita a FITUR, serà la presentació de les Falleres Majors de Xàtiva, el proper 31 de gener. A ella, per primera vegada, assistiran les Reines de la Magdalena de Castelló, i també s’espera la presència de la Fallera Major de València, de la Bellea del Foc d’Alacant i de les falleres Majors de localitats com ara Alzira, Torrent, Burriana, Carcaixent o les Festeres de Gràcia de Canals. La recepció oficial, a les portes de l’Ajuntament, tindrà lloc a les 17 hores, i la mantenidora de l’acte serà Claudia Villodre, qui va ser Fallera Major Infantil de València al 2014.

Roda de premsa activitats de cara a Falles_1

El 7 de febrer es realitzarà el ral·li humorístic pels carrers de Xàtiva, que manté l’organigrama habitual, i el 14 tindrà lloc, al Gran Teatre de Xàtiva, el playback infantil, on els més menuts posaran en pràctica les coreografies que ja estan assajant, i on també participarà la Fallera Major Infantil de Xàtiva, junt a la seua Cort.

Un dels canvis més significatius serà el canvi de data de la visita a l’Asil, que fins ara venia fent-se el 16 de març. Aquest any serà el dissabte 20 de febrer, dia en que també es farà la tradicional ofrena d’ous a Santa Clara. El dia següent (21 de febrer), les Falleres Majors de Xàtiva, la seua Cort i la Junta Executiva de la Junta Local Fallera viatjaran fins a Torrent, per tal de participar, per primera vegada, en la reunió del G-6 (conformat per les juntes locals d’Alzira, Torrent, Gandia, Dènia, Sagunt i Borriana). Es tracta d’un grup de Juntes potents de la Comunitat Valenciana, on Xàtiva pot acabar inclosa, amb la intenció de promocionar les falles de la localitat, i entaular una relació que convide a l’intercanvi d’experiències.

No obstant, però, la principal novetat esdevindrà el 27 de febrer dia en que es celebraran, conjuntament, la Crida i la inauguració de l’exposició del ninot (amb la corresponent entrega de premis). A més a més, a la Crida es donarà una major importància al Parlament de els Falleres Majors, amb la intenció de que l’Albereda estiga més habitada que als darrers anys, pel que hi haurà una xaranga ambientant des de les 17 hores. També es projectarà, a les 19 hores, un vídeo creat amb la intenció de promocionar les falles de Xàtiva de cara a l’UNESCO, i les falleres majors de les distintes comissions també tindran un major protagonisme.

El diumenge 28 de febrer es realitzarà, pel matí, una nova edició del ral·li infantil, i per la vesprada tindrà lloc un concert de pasdobles al Gran Teatre de Xàtiva, on s’estrenaran les peces “Adriana” i “Olivia”, en homenatge a les Falleres Majors. La intenció és que aquesta aposta es consolida amb el pas del tems i acabe sent un concurs de creacions musicals.

Ja en març tindrà lloc la presentació del llibre oficial de la Junta Local Fallera de Xàtiva (4 de març a Sant Domènec), en un acte en el que també es donaran a conèixer els finalistes del Premi Climent Mata, tant a nivell local com autonòmic. Ja el diumenge 6 es celebrarà el dinar de germanor. Dinar i no sopar, per tal d’atraure el major nombre de gent, amb una festa que començarà de matí amb unflables per als xiquets.

El programa d’actes de la setmana fallera no ha sofert cap mena de variació, malgrat que cap destacar que els dies 16 i 17 de març tindran lloc a l’Albereda activitats per als més menuts, que podran gaudir tant els xiquets fallers, com els no fallers, i en les que es convida a participar a tota la ciutadania de Xàtiva.

El regidor de falles Pedro Aldabero va voler remarcar que “aquesta és una Junta nova, i els canvis s’han de notar”, al amteix temps que va desitjar “el millor” per a un any “molt important per a les Falles de Xàtiva. “Hem de plantejar-nos tornar a ser un referent en quant a monuments fallers”, va finalitzar.

Junta Local Fallera de Xàtiva