No han passat més que uns minuts des de que he arribat a casa i ràpit encenc el pc i òbric el facebook perque soc prou chafarder i volia llegir vostres comentaris i no he tardat massa en esbossar un somriure. Ahí davant tenia les primeres crítiques a l’acte, que si açò, que si allò…
Anem per parts, dona igual qui esté en les Torres, el de baix sempre té dret a ‘rajar’.
Una volta dit això me sobra tot lo demés, pero com vos agrada la canya puix continue… En primer lloc cal aplaudir que s’haja aconseguit la retransmisió televisiva a nivell nacional. En el temps de Canal Nou pareix que no fea falta eixa promoció. Parlar de l’espectàcul, del discurs, de selfies d’abans o d’ara, del caloret o del postiç de Ximo el Somriures o de l’inici del castell, no fan sino omplir les fulles dels diaris i causen una impresió nefasta cap a l’exterior de nostra Festa.

A voltes pense que no volem entendre tot lo que significaria per a Valéncia que les Falles foren Patrimoni Inmaterial de l’Humanitat. La promoció i l’afluència del turisme fan créixer a una ciutat en tots els àmbits i la repercusió mediàtica que tindrien les Falles seria extraordinària. Per tot això i moltes més coses que s’han escrit sobre el tema, caldria fer primer un examen de conciència i mirar-nos a l’espill de la Festa i vore quines coses podem millorar.

A soles vaig a criticar un aspecte, el civisme. Tinc un conegut que és femater i ara mateix m’està enviant unes fotografies dels voltants de les Torres que donen oix. La Cridà s’ha convertit en un macrobotelló, a on tot està permés i el rastre que queda arrere és llamentable. Si fora de veres un acte de germanor i de bon rollo per a donar la benvinguda a les Falles, entre tots demostraríem tindre un poquet d’educació i en un temps raonable, el trànsit tornaria a rodar com sempre conseguint donar una atra image en més trellat.

Acabar en esta follia és crec és de vital importància. La conciència, l’esme o el sentit comú, deuen de ser el punt d’unió de tots els valencians, siguen o no siguen fallers. La convivència i el respecte entre veïns i fallers deuen de basar-se en la tolerància d’abdós. El propòsit és clar, fer més gran si cap la Festa de les Falles. De tots nosatres depén.

Sito Sanchis