Dos jurats qualificats i sense polítics seleccionen les falles municipals per primera vegada

L’equip dirigit per Manolo García i integrat pels artistes Manolo Algarra, Julio Monterrubio, Manolo Martín Huguet, José Aguilar i Fet d’Encàrrec serà l’encarregat de realitzar la falla gran municipal de l’any que ve. García (València, 1959) firma falles des de 1977 i ha treballat de fuster en unes 40 falles de la Secció Especial i en huit per a l’Ajuntament, tres de les quals les ha plantades els darrers tres anys. El jurat ha triat esta proposta per majoria.

D’una altra banda, el projecte d’Anna Ruiz Sospedra i Giovanni Nardín ha sigut el seleccionat per plantar la falla infantil municipal de 2017. Ruiz Sospedra (València, 1979) és artista plàstica i llicenciada en Belles Arts i planta falles des de l’any 2002, mentre que Nardín (Cattolica, Itàlia, 1981) és llicenciat en Escultura per la Universitat de València i planta falles des de l’any 2011. El jurat ha triat este projecte també per majoria.

El jurat que ha triat la falla gran municipal de 2017 ha estat conformat per: Joan S. Blanch, artista faller i dissenyador, proposat per la Federació de Falles amb Enginy i Gràcia; Daniel Salvador, dissenyador i soci del taller faller Imaginarte Taller Creatiu, proposat per l’Associació Professional de Dissenyadors Valencians; Marta Querol, escriptora, màster en Enginyeria i Gestió de la Qualitat i fallera major de València l’any 1988, proposada pel Gremi d’Artistes Fallers de València; María Zárraga, doctora en Belles Arts i professora d’Escenografia del Departament d’Escultura de la Universitat Politècnica de València, proposada pel Cercle de Belles Arts, i Rosa Yagüe Perales, vicedegana de Cultura de la Facultat d’Economia de la Universitat de València i professora del màster de Turisme, proposada per la Universitat de València.

4-5-16-fallamunicipal-9261_1

Després d’una llarga deliberació diversos membres del jurat han assegurat que el projecte seleccionat és “espectacular, amb passió, contemporani i d’investigació artística”.

El jurat que ha seleccionat la falla infantil municipal de l’any vinent l’han integrat: Sergio Alcañiz Valiente, artista faller, il·lustrador, dissenyador i escultor, proposat per la Interagrupació de Falles de València; Paula Pérez i de Lanuza, il·lustradora llicenciada en Belles Arts i màster en Animació, proposada per l’Associació Professional d’Il·lustradors Valencians; Sento Llobell, dibuixant i professor en la Facultat de Belles Arts, proposat pel Gremi d’Artistes Fallers; Mari Carmen Bellver, proposada per l’Institut Universitari d’Innovació Educativa i Creativitat, i Jaume Chornet Roig, professor del Departament d’Escultura de la Facultat de Belles Arts i director de la construcció de les falles de la Universitat Politècnica de València (2013-2016), proposat per eixa mateixa institució.

20160504_183036_1

Alcañiz ha valorat molt positivamente la nova fórmula per seleccionar les falles municipals: “la trobe molt positiva perquè ha permés una aposta clara per la varietat de propostes. De fet, ha sigut complicat triar-ne només una”. A més, respecte al projecte seleccionat ha destacat “la interactivitat que generarà amb la ciutadania i l’ús de materials respectuosos amb el medi ambient”. Per la seua part, Llobell ha afegit que “totes les candidatures han fet un gran esforç. Hi ha hagut presentacions molt bones amb referències a obres prèvies. Finalment hem triat un projecte il·lusionat i innovador que ens ha atret molt”.

L’especialització dels jurats ha sigut una de les claus del nou procés de selecció consensuat amb el Gremi d’Artistes Fallers. La nova fórmula ha permés que enguany es multiplicaren les candidatures, fins a un total de quatre per a plantar la falla gran de l’any que ve i cinc per a signar la falla infantil municipal.

Una altra de les novetats del procés ha sigut la possibilitat d’explicar les diferents propostes per part dels seus responsables. A més, el jurat els ha pogut preguntar per aspectes concrets dels seus projectes.

D’ací a un parell de setmanes es farà una presentació pública del projecte guanyador que responga a la importància que té la falla municipal, com a part emblemàtica de la festa, i que pose en valor el treball creatiu que hi ha darrere de la proposta seleccionada.

Premsa Ajuntament de València