Sinestèsia Fallera serà el fil conductor de tot l’exercici faller de la comissió Alqueries de Bellver – Garbí. I es preguntareu: Què serà això de la Sinestèsia?

 

La sinestèsia es la condició perceptiva en la que un estímul propi d’una modalitat sensorial desencadena una activació d’altres modalitats sensorials representades en distintes zones del cervell. Per exemple, les persones sinestèsiques poden veure la música o sentir els colors. Amb açò, hem volgut fer un joc de paraules fins arribar al concepte de “sinestèsia fallera”, perquè considerem que les Falles, com a forma d’art, es caracteritzen per ser una mescla d’estímuls que activen diferents sentits, estes percepcions són de caràcter idiosincràtic, a soles són enteses pels valencians i valencianes, son automàtiques i són recordades i perdurables en el temps, qui no ha dit alguna volta “fa un dia de Falles” o qui davant de l’olor a pólvora no diu “fa olor a Falles”

D’aquesta idea naix Sinestèsia Fallera, un projecte amb caràcter cultural, educatiu, integrador i que fixa les bases per a desenvolupar un producte turístic alternatiu. És només una excusa per recolzar el fet de que en la festa fallera cabem tots i totes, per la qual cosa hem de conscienciar i facilitar la integració de tots els col·lectius, alguna volta t’has parat a pensar com sent una mascletà una persona sorda? O gaudeix dels monuments una persona que no veu? O como es la mobilitat durant la setmana de falles per a una persona en cadira de rodes?

INVITACIÓN PRESIDENTAS

Amb aquestes premisses, la comissió està molt orgullosa de anunciar que ens acompanyaran tres entitats de referència en l’àmbit valencià com són l’ONCE (Organització Nacional de Cecs Espanyols), el FESORD (Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana) i la Fundació Activa Espina Bífida de la Comunitat Valenciana. La seua participació serà activa, a més, com a comissió fallera ens comprometem a que la nostra comissió es convertisca en una Falla accessible, per això tractarem d’incloure una escena en el monument que siga representativa per al projecte, l’ONCE ens assessorarà per a elaborar les cartel·les en braille o el FESORD ens ajudarà per poder penjar un vídeo de l’explicació de la Falla en llenguatge de signes.

Vos adelantem que la comissió ha planejat dos activitats principals al voltant de l’exercici: la realització d’un col·loqui, amb la idea que siga un acte en el que compartir idees, experiències i propostes per tal de fer de les falles una festa integradora. La segona gran activitat serà la realització d’una Gala Benèfica a favor de les associacions. Considerem que per a que aquestes entitats continuen la seua labor de sensibilització i normalització de les persones que les integren necessiten de la nostra ajuda. Vos mantindrem informats de les dades i els llocs.

SINESTÈSIA FALLERAPer últim, vos demanem que ens ajudeu amb la difusió del projecte a les xarxes socials d’una manera molt senzilla: només tindreu que penjar una foto fent el símbol de la “S” en el idioma de signes acompanyada amb el hastag #sinestesiafallera. Arranquem amb les nostres «presis» Mar i Raquel que vos conviden a participar, moltes gràcies!

Falla Alqueries de Bellver – Garbí