Comença un nou Tirant de Lletra

Dissabte passat dia 28 de setembre, a l’església del Convent Carmen de València, va tindre lloc la cerimònia d’inauguració de la XIX edició del Tirant de Lletra, la lectura col·lectiva de la novel·la “Tirant lo Blanc” de Joanot Martorell que des d’octubre de 2001 organitza l’associació cultural fallera per a commemorar el dia de la Comunitat Valenciana.

L’acte d’obertura, conduït per María José Gallego i Voro Guzmán, es va iniciar amb la presentació dels principals personatges de la gran novel·la del segle d’or de les lletres valencianes, a través d’una animació dramatitzada i actualitzada a càrrec de Na Jordana Teatre.

Seguidament, es va donar a conéixer el complet programa d’activitats de la present edició, l’eix principal de la qual continua sent, com no, la lectura en la nostra seu social fins al 9 d’octubre de l’adaptació dramatitzada de “Tirant lo Blanc” realitzada per la companyia Crit Teatre (Anna Marí, Josep Daniel Tormo i Josep Vicent Valero).

Programa que va donar pas a les primeres lectures de l’obra a càrrec de personalitats de les Falles, la cultura o la comunicació. Enguany, comptem amb la presència per a tal efecte de Marina Civera Moreno, Fallera Major de València 2019, Clara Castelló (periodista), Lucía Poveda (actriu) i Juan Magraner (locutor). Van tancar la lectura inaugural les màximes representants: Ariadna Ángeles Pérez, Fallera Major de Na Jordana 2020, Sofia Fort Marró, Fallera Major Infantil de Na Jordana 2020 i Aitana Miralles López Presidenta Infantil de Na Jordana 2020.

Va arribar el torn de la intervenció del president de la comissió, Pere Borrego Pitarch, convidant a la concurrència a participar en la lectura i reafirmant la importància d’aquesta activitat cultural com una dels principals senyals d’identitat de la nostra associació. Pere Borrego també va ser l’encarregat de presentar a qui ha sigut la pregonera d’enguany perquè posara el fermall a la cerimònia: Mónica Oltra Jarque, vicepresidenta del Consell i consellera d’igualtat i polítiques inclusives de la Generalitat Valenciana. La seua intervenció va ser una senzilla i afectuosa oda a la expecionalidad de Na Jordana, a la del Tirant i a la importància de la cultura per a generar relacions i ampliar la nostra participació ciutadana. Sense oblidar la necessària reivindicació d’igualtat en un temps d’inexplicable qüestionament dels drets aconseguits, especialment per les dones.

L’acte va concloure amb el concert de la formació Teixint Terres (Abraham Rivas, Paula Rivera i Aitor Sáez de Jáuregui) amb el seu particular i mestís viatge musical a partir de la seua interpretació de les arrels folklòriques de la música valenciana.

I com Tirant no descansa, en el matí del 29 de setembre va tindre lloc en la seu social la inauguració de l’exposició itinerant “Sant Vicent Ferrer, escriptor de l’any” en col·laboració amb la Acadèmia Valenciana de la Llengua i dedicada al llegat del predicador valencià en les seues múltiples facetes. Per a l’ocasió, comptem amb el responsable de la institució acadèmica, Ramon Ferrer i Navarro, que va tindre a bé realitzar una breu explicació del contingut al nostre màxim i màximes representants i a tots els amics i les amigues allí presents.

Entre els dies 30 de setembre i 8 d’octubre sou benvinguts i benvingudes a participar de les lectures o d’alguna de les moltes activitats del programa de la present edició.

Veuen a Tirar de Lletra amb Na Jordana!

ací podeu consultar el programa d’activitats

Programació Tirant de Lletra

Fotos: La comissió