Intel·ligència artificial i sostenibilitat: protagonistes de La Falla Immaterial de la Universitat de València 2020
Parla amb Xe-xe, és un bot conversacional que permet generar vora 1000 milions de converses diferents
El projecte de divulgació ‘La Falla Immaterial de la Universitat de València’ presenta la seua quarta edició, que fa servir l’enginyeria i la ciència de dades per a apropar la cultura festiva i la cultura científica a través de les noves tecnologies. La iniciativa ajuda enguany a prendre consciència de l’impacte que tenen les xicotetes decisions individuals sobre la sostenibilitat global fent servir un bot amb intel·ligència artificial que posa a prova el nostre compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
El projecte s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa celebrada al Centre Cultural La Nau, en la qual a més de realitzar una demostració en directe de com funciona el software desenvolupat per a la Falla Immaterial d’enguany i de disparar la primera mascletà virtual, membres de la Colla de Dolçaines i Percussió de la Universitat de València han interpretat diverses peces en el claustre de l’edifici. La presentació ha comptat amb les intervencions d’Isabel Vázquez, vicerectora d’Estudis i Política Lingüística de la Universitat de València; Pere Fuset, regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València; Francisco Grimaldo, subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València, i Emilia López, professora de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València.
El nou giny de la Falla Immaterial s’anomena Xe-xe i és un bot conversacional que permet generar vora 1000 milions de converses diferents. Xe-xe és capaç de mesurar amb només quatre preguntes el nivell d’alineament de la persona amb qui parla respecte de l’agenda 2030 en temes com ara la igualtat, el consum responsable, les accions pel clima, per la salut i pel benestar de tot allò que ens envolta. Li acompanyen en la seua missió altres cinc personatges: Pepeta, Rafel, Vicent “el traca”, Ampariues i Nelo. Aquests ninots ens representen en una plaça virtual que fa de termòmetre social i visualitza els perfils del públic participant.
Per a participar, només cal accedir al lloc web fallaimmaterial.com a través del mòbil o de l’ordinador i xatejar amb Xe-xe. Les persones que demostren ser més sostenibles podran ser candidates al Premi Sostenibilitat de la Falla Immaterial 2020, dotat amb 200 euros, que es sortejarà el 19 de març. El lloc web del projecte ofereix també la possibilitat de gaudir d’una mascletà i, a partir de la nit del 18 de març, d’una cremà multimèdia. L’EMT de València difondrà el projecte a través dels seus autobusos i un equip d’animació de carrer estarà present en les mascletades per a realitzar accions de dinamització, repartir regals i convidar a la gent a ser part de La Falla Immaterial de la Universitat de València 2020.
La proposta de Falla Immaterial d’enguany utilitza algorismes d’intel·ligència artificial, anàlisi i visualització de dades. El coneixement necessari per a desenvolupar el projecte es transfereix des dels estudis d’informàtica, multimèdia i ciència de dades de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV), que es troba al Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València. L’equip que lidera el desenvolupament de La Falla Immaterial està format per: Francisco Grimaldo (direcció); Emilia López i Emilio Soria (gestió i anàlisi de dades); Daniel García, Gabriel Chaparro i Elena Álvarez (programació); Alejandro Casasús (disseny).
La Falla Immaterial té el suport institucional de la Càtedra Baleària en Intel·ligència Artificial i Neurociència, el Centre Cultural La Nau, el Servei de Política Lingüística, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, la Junta Central Fallera, l’Ajuntament de València i l’EMT de València, a més a més del patrocini d’entitats com ara Destil·leries Tenis i Grupo CAPS.
Fotos: Sento Burguete/Don Falleret