El llibret de la Falla Raval de Sant Agustí de Cullera ressalta l’esforç faller perquè la festa sobrevisca a la pandèmia

La Falla Raval de Sant Agustí de Cullera ha presentat el llibret de 2021 que amb el lema “Addiccions” realitza una radiografia de l’esforç realitzat durant els últims dos anys per les comissions falleres perquè, malgrat les adversitats, la festa sobrevisca a la pandèmia de la covid-19.

Davant aquesta adversitat i amb l’esperança posada en les vacunes per a aconseguir una pròxima normalitat, les falleres i fallers de Raval de Sant Agustí, com a persones addictes a les falles (no en el sentit patològic sinó en la seua accepció més positiva), han apostat per conservar i transmetre el patrimoni festiu a les següents generacions.

Són addictes a les falles perquè consideren que l’activitat artística, creativa, cultural i social pot ser un antídot, no sols contra la pandèmia sinó també per a garantir la continuïtat de les falles. Perquè l’addicció no sols és una patologia, és també esforç per a aconseguir un objectiu, com pot ser destacar en una professió o tenacitat per a desenvolupar una afició.

Amb unes 70 col·laboracions literàries i gràfiques, el llibret de la Falla Raval consta de sis volums: un primer dedicat a les activitats habituals de la comissió, i els quatre següents dedicats als diferents tipus d’addiccions: a les falles, a la cultura fallera, a l’afany de superació i a les addiccions patològiques pròpiament dites. El sisé volum està dedicat als patrocinadors, en un homenatge al comerç local per l’esforç realitzat per a sobreviure a la pandèmia.

LLibret Raval Presentació

D’entre les col·laboracions destaquen els articles signats pels mestres fallers Joan S. Blanch (sobre la seua addicció a les falles infantils) i Miguel Santaeulalia Núñez (sobre la seua addicció a la plantà); dels estudiosos Carles Rosaleny (sobre la seua addicció a nous llenguatges conceptuals en les falles) i Fernando Morales Checa (sobre les falles innovadores); dels guionistes Hernan Mir i Equip J; d’Inma Guerrero (sobre l’addicció al teatre faller); de Miguel Ángel Martínez (Falla la Malva d’Alzira) i Rafa Tortosa (Falla Juan Ramón Jiménez de Xàtiva), sobre addicció als llibrets; d’Ángel Romero (de Cendra Digital) sobre addicció a la fotografia; de Carles Andreu Fernández Candreu (de Districte Falles) sobre addicció a les xarxes socials; i d’Hugo Morte (Falla Penya Mocador de Sagunt) sobre addicció a les falles de poble.

Llibret 2021

A més, una dotzena d’artistes han enviat imatges que reflecteixen com ha influït la covid en les falles, entre ells mestres fallers com Vicente Lorenzo, Víctor Valero, Vicente Almela, José Fuster, Salva Bañuls i José Lafarga; artistes plàstics com Carmen Signes i Roberto Catalá, el fotògraf José Mengual i altres artistes vinculats a la falla Raval com Joan Martí Martínez, Carmen Camacho i Alexis Alemany.

Dins de les addiccions genèriques, en aquest cas per la seua addicció al futbol, destaca la col·laboració de Juan Bernat, el jugador valencià del PSG francés, que va començar la seua carrera esportiva al València *CF i que també ha sigut convocat per a la selecció espanyola de futbol.

Coberta llibret Raval

A ressaltar també els escrits de col·laboradors de Cullera com Juan Antonio Román (addicció a la plantà en la Falla Raval), Antoni Picazo (addicció a la família i al treball), Juanfran Sáez (addicció al teatre), Joaquín Vallet (addicció al cinema), Javier Cantos (addicció a l’enologia), Israel Falcó i Marcos Ripoll (addicció a la música festiva), Fernando Navarro (addicció a la fotografia) i Alex Morales (addicció a la política).