L’ADEF organitza unes jornades de debat sobre la rellevància del disseny en la festa de les Falles

València 13 de desembre de 2021. Les converses Les Falles, a la Nau, jornades de reflexió organitzades per l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), planteja en la seua XVII edició un debat al voltant del disseny, tant en la construcció dels cadafals com en la imatge gràfica de la festa que es projecta a través del llibrets, revistes i les diferents activitats de les comissions.

Amb el títol genèric « Les falles, una festa oberta al disseny», les sessions de les converses es celebraran el 20 i 21 de desembre, amb una activitat complementària prèvia el dissabte 18, amb l’objectiu de dialogar sobre la rellevància del disseny en les Falles, posant en valor l’experiència i els coneixements adquirits al llarg de la història per les diverses generacions de professionals d’este sector creatiu, però també parlant sobre l’adaptació als nous reptes en la busca de l’eficiència comunicativa i productiva, i sobre la seua aportació a la societat valenciana.

L’ADEF va volgut aprofitar que la ciutat de València serà el 2022 Capital Mundial del Disseny per a posar en valor la importància del disseny com una ferramenta de transformació capaç de millorar la qualitat de vida de les persones i potenciar l’economia valenciana, a més de fer aportacions valuoses a la construcció del patrimoni festiu valencià.

Es pretén indagar en la història del disseny gràfic valencià i en el seu paper històric en sectors tradicionals, ja que el disseny sempre ha estat present en la creativitat de les Falles, tant en les diverses fases de concepció i construcció dels cadafals fallers, com la promoció de la festa a través del treball dels cartellistes o en les diferents publicacions falleres (revistes i llibrets).

Les jornades, organitzades conjuntament per l’ADEF i el Fòrum de Debats de la Universitat de València, es celebraran els dies 20 i 21 de desembre al Col·legi Major Rector Peset, amb el patrocini del Gremi Artesà d’Artistes Fallers, la Junta Central Fallera, la Interagrupació de Falles, la Federació de Falles I+E, la Federació Lletres Falleres, l’Associació Cultural Premi Iaraní, el Museu Valencià d’Etnologia, la Universitat Politècnica de València i la Universitat Internacional Menéndez Pelayo.

La primera jornada, moderada per la periodista Clara Castelló i amb el lema “Qui la pensa i qui la planta”, estarà dedicada al disseny en la construcció de falles i hi intervindran Xavi Calvo (director general de World Design Capital València 2022), Pepe Latorre (artista faller), Miguel López Montserrat (autor d’esbossos de falles i artista faller) i Gio Artcolor (artista fallera i dissenyadora gràfica).

La segona sessió, moderada pel periodista Vicent Juan i amb el lema “Dissenya i no falles”, estarà dedicada a la imatge gràfica de la festa, amb la participació de Dani Nebot (dissenyador i autor de la imatge gràfica de les Falles de 2019), Martín Forés (artista plàstic i il·lustrador), Miquel Platero (dissenyador de l’estudi Yogur de Fresa i membre de la Falla el Mocador de Sagunt) i Maria Navarro (professora de projectes en l’Escola d’Art i Superior de Disseny i membre de la Falla Mestre Gozalbo de València).

Les dos sessions es celebraran, respectivament, el 20 i 21 de desembre a les 19 hores al saló d’actes del Col·legi Major Rector Peset.

Com a novetat d’enguany, les dos sessions de les converses aniran precedides d’una activitat complementària prèvia el dissabte 18 de desembre a les 10 hores: una visita a la Ciutat de l’Artista Faller on, de la mà d’alguns artistes fallers i altres professionals vinculats a les Falles, podrem conéixer de primera mà la realitat d’este important sector creatiu. Per a complir amb la normativa sanitària per la COVID-19, en esta activitat a la Ciutat de l’Artista Faller les places són limitades, per la qual cosa es necessari formalitzar la inscripció prèvia en el correu electrònic info@estudisfallers.org fins al 16 de desembre.