• L’artista urbà de reconeixement internacional i el taller de Manolo Martín plantaran en 2023 les dues falles de la comissió, inspirades per un conte popular xinés sobre la bona i la mala sort
• Un enorme gat negre, símbol universal de la bona o la mala sort en diferents cultures, apareixerà en l’encreuament del Carrer Corona amb Guillem de Castro.
La comissió fallera de Mossén Sorell-Corona torna a oferir la seua plaça per a març de 2023 a un dels artistes que ja van passar per la demarcació del Carme i van obrir noves sendes d’innovació fallera. Va ser en 2015 quan Escif, ajudat per la pròpia comissió i diversos col·laboradors van recrear tot el que no era una falla i apareixia en l’espai públic durant les Falles: la falla ‘Tot el que sobra’.
Ara, la comissió aposta novament per un projecte de Escif, pandèmia pel mig; etapa en la qual Escif es va popularitzar per haver ideat i realitzat la falla municipal ‘Això també passarà’, la popular meditadora que, per mala sort i una pandèmia, no va poder ser acabada de plantar; i la seua sort va concloure entre 2020 i 2021 amb dues cremades parcials.
Ara, la falla Mossén Sorell-Corona de 2023 està inspirada en un conte de tradició popular xinesa que parla d’esdeveniments que es desitgen i després ocorren, o no. La bona i la mala sort donen com a conclusió una premissa irrefutable: ‘Mai se sap’.
Aquest lema ha aparegut durant els últims mesos en pintures murals que el propi Escif ha plasmat a la ciutat, filant el projecte que culminarà amb la falla Corona, i que tindrà forma de gat negre. “Perquè en diferents moments de la història i cultures el gat s’ha associat amb la sort, i aqueix és en sí el projecte: un enorme gat negre a punt de travessar el carrer Guillem de Castro en el precís instant en el qual es creuarà amb el nostre camí”.
Aquesta idea de falla per a Mossén Sorell-Corona va ser pensada inicialment per a optar a la falla municipal de 2018 per Escif, però va ser descartada i en el seu lloc va presentar la meditadora. Sis anys després, el projecte veurà la llum en la plaça més avantguardista de la festa, que en els últims anys ha comptat amb treballs d’Estudi Yinsen, Miguel Hache, Isidro Ferrer, Ibán Ramón i Dídac Ballester o Javier Jaén, entre altres.

LA FALLA INFANTIL, UN MANEKI-NEKO

Seguint amb la idea de falla integral, que unifica falla gran i infantil, Escif proposa una falla infantil que parle en cas contrari a la mala sort: un maneki-neko articulat, com a joguet i icona de la bona sort, que atrau un tipus de sort segons el seu color.
“Precisament el negre és el gat que atrau la felicitat i espanta les males energies”, explica Escif. Per tant, totes dues falles seran negres, amb simbolismes contraposats, entre la bona i la mala sort. El gat, adoptarà dues posicions mitjançant un braç mòbil, que farà les vegades d’oracle davant les preguntes que puguen fer els visitants.
Escif és una artista valencià, actiu en l’art urbà des de la dècada dels 90. Les seues pintures murals ironitzen amb els desafiaments del capitalisme, les transformacions socials i la justícia social. En els últims anys ha intervingut en ciutats com París, Shanghái, o en projectes tan prestigiosos com el projecte Dismaland (Anglaterra) al costat de Bansky, l’artista urbà més conegut del món.