El Llibre Faller 2023 dedica el seu monogràfic a l’enginy i la gràcia i repassa l’aposta de les comissions al llarg de la història per este component “imprescindible” en la festa

Junta Central Fallera ha presentat el divendres 10 de febrer el Llibre Faller 2023, una edició que el seu monogràfic es dedica enguany a l’enginy i gràcia a les Falles, i que es pregunta en primer lloc “què és” este concepte des del punt de vista d’un artesà faller, repassant el medaller històric dels premis d’esta categoria, abordant la tasca de la Federació de Falles en Especial Ingeni i Gràcia, amb una reflexió a mode de “memoràndum” i un repàs a l’aposta “imprescindible” de les comissions des de l’antiguitat fins el segle XXI.

Al llarg de 400 pàgines, el Llibre Faller, editat i coordinat per la delegació de Publicacions de Junta Central Fallera, inclou un recull de totes les activitats i campionats organitzats per l’organisme autònom municipal durant el passat exercici, a més d’una extensa cobertura gràfica que acompanya a tots ells.

El Llibre Faller s’ha preparat, un any més, amb “meticulositat, serietat, il·lusió i afecte”, segons destaca l’equip de Publicacions de Junta Central Fallera, que ha treballat baix la premissa que l’edició siga “un fidel reflex de la Casa Gran de tots els fallers i falleres” mitjançant una barreja de documents, memòries, fotografies, monogràfics i un bon grapat d’informació fallera.

Enguany, el protagonisme del monogràfic és per a l’enginy i la gràcia. Entre altres, el Llibre compta amb els testimonis de l’artista faller Juanjo García, el periodista Moisés Domínguez, la Federació de Falles en Especial Ingeni i Gràcia, així com de Manuel Andrés Zarapico, Dani Sánchez, Miguel Prim, Hernán Mir i els artesans Vicente Almela i Toni Fornés.

Per altra banda, el Llibre inclou, com és habitual, els saludes del president de la Generalitat, Ximo Puig; l’alcalde de València, Joan Ribó; el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana; i de les Falleres Majors de València, Laura Mengó i Paula Nieto. També les fotografies oficials de les màximes representants del món faller i de les seues Corts d’Honor, així com de les màximes representants de les localitats germanes d’Alacant, Castelló, Burgos i Múrcia.

Tot seguit, es presenten les persones que formen part de les diferents delegacions de Junta Central Fallera i les memòries de les respectives àrees de l’organisme autònom municipal, els premis que es van donar després d’editar el Llibre Faller de l’any anterior i el programa de festejos per a la setmana fallera d’enguany.

‘Trajectòria Fallera’

Per la seua part, la secció de ‘Trajectòria Fallera’ recorda a les persones relacionades íntimament amb el món faller que han faltat en l’últim exercici, amb una especial menció a Manolo Algarra, amb les “converses perdudes” que li dedica el vicepresident de la Interagrupació de Falles de València, Miguel Prim.

Així, el Llibre rememora també les trajectòries del pirotècnic José López Jacinta ‘El Portugués’, conegut com “El dandi de la pirotècnia” –gràcies a la col·laboració de Boro Peiró–, dels qui foren secretaris generals de Junta Central Fallera José Mª Picó Añón i Pere Maroto Borrego, dels artistes fallers Hermógenes Aroca Gómez, José Muñoz Fructuoso, Pascual Carrasquer Blasco, Alejandro Carrero Melián, Fernando Urios Agües, Rafael Orellano Iñigo, així com dels fallers Joan Victorià Ramírez Boscà i Elena Casa Llacer.

El Llibre Faller 2023 presenta finalment a tot color tots els esbossos i les fotografies de les i els representants de totes les comissions de Junta Central Fallera, les Juntes Locals Falleres i els fallers i falleres arreu del món, així com els indumentaristes oficials de les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor.

“El valor humà i personal, base i essència de les Falles”

En el saluda que dedica al món faller, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat el valor “humà i personal” de la festa, que assegura es pot trobar “en la base i l’essència de les Falles”, i ha recalcat que “si en alguna cosa ens hem pogut refermar en este temps d’incerteses és que la festa ens agermana i que és una necessitat humana”. “El valor dels sopars al casal, el dels muntatges del teatre, el dels assajos dels balls al carrer, el deis preparatius de les presentacions, el de les reunions per a coordinar el llibret, el de la partida de truc o el de les cercaviles per les demarcacions. Experiències que totes i tots heu viscut en les vostres comissions. Moments que fan festa fent barri i que fan barri fent festa”, ha expressat.

L’alcalde ha volgut posar de relleu la tasca dels artistes fallers, pirotècnics, indumentaristes i tots els col·lectius vinculats a la festa i ha explicat que “la singularitat de les Falles és que esta xarxa de relacions personals i col·lectives treballada al llarg dels anys constitueix també una plataforma excepcional per expressar la creativitat d’un poble que es manifesta amb entusiasme i treball”.

“El valor de la festa és la seua gent. I eixe és l’impacte més valuós que tenen les Falles: l’emocional, l’afectiu, el que convertix en radiant una ciutat que es prepara per a rebre amb goig la festa, el que ajuda a construir en una perfecta aliança eixe llegat de festa i cultura que anomenem patrimoni. I amb l’arribada del mes de març, gràcies a l’energia desbordant de la festa i dels seus protagonistes, les Falles tornaran a agermanar-nos fent brollar de cada casal, de cada taller, de cada barri, un foc ardent de vida que convertirà València en una foguera alegre, expressió de la festa ciutadana”, ha expressat.

Per la seua banda, el president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, que ha aplaudit el treball que s’ha realitzat des de Junta Central Fallera amb el Llibre Faller, ha animat al món faller a “gaudir dels casals i els carrers” i ha indicat que, “com les Falles, tot és efímer”, per això, ha demanat “no oblidar el 19 de març cremar i oblidar les coses que no ens agraden, i celebrar l’arribada de la primavera amb els majors propòsits i desitjos”. “Penseu que, quan estes falles acaben, només quedarà la cendra. Una cendra de la qual ressorgirà la nostra passió i el nostre amor cap a la festa. Unes cendres que, amb la calor encara viva de la flama, ens faran pensar en els projectes per a 2024”, ha explicat.

Galiana ha desitjat unes festes en les quals “els nostres artistes fallers puguen plantar sense les complicacions dels últims anys i on els seus projectes emocionen a tota una ciutat i més enllà”. “Espere i desitge que la pólvora faça tremolar els nostres sentits. Que les flors ens embriaguen al pas per la recuperada plaça de la Reina. Que la música ens acompanye i romanga en els millors records. Que les paraules escrites siguen preuats testimonis de la nostra història. Que les millors mans hagen cosit, teixit, cisellat i brodat els somnis i anhels de falleres i fallers. Que tota la indústria de la cultura festiva puga aconseguir els seus propòsits. Unes Falles que venen a tancar una històrica trilogia: les Falles de setembre, les Falles de la il·lusió i les Falles de la normalitat”, ha ressaltat.

“Preservar, millorar i enriquir el llegat”

La Fallera Major de València, Laura Mengó, ha fet una crida a gaudir de les festes “en plenitud” i “després de tres anys en què el món faller ha demostrat una responsabilitat i una exemplaritat única, eixa que ens van permetre celebrar la nostra festa en temps difícils; ens disposem a culminar el treball de tot un any, de 365 dies de dedicació a la festa”. “La setmana fallera s’acosta i, com cada any, sense excepció, els carrers i places de la ciutat canvien la seua imatge habitual per acollir l’alegria de la música, l’esclat de la pólvora, la riquesa de la nostra indumentària, l’explosió de colors, sàtira i humor de les falles. València es converteix en el major museu d’art urbà del món”, ha celebrat, alhora que ha remarcat que ho fa “gràcies a l’esforç dels artistes fallers però també de milers de fallers i falleres que continuen lluitant, any rere any, per a mantindre vius els nostres costums i les nostres arrels per continuar fent falla”. “Perquè el col·lectiu faller som una gran família i, com a tal, transmetem les nostres tradicions, de generació en generació, respectem la nostra cultura i treballem tots junts amb la mirada posada en el futur”, ha manifestat.

En esta línia, ha apostat per “preservar el llegat” de la festa de les Falles i ha indicat que totes i tots “som ambaixadors d’una festa que pels seus valors ostenta el reconeixement de ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat, un reconeixement que ens impulsa a posar tot el nostre esforç, dedicació i il·lusió per a preservar eixe llegat, millorant-lo i enriquint-lo, per fer la nostra benvolguda festa més gran si cap. En definitiva, per aconseguir l’excel·lència”.

Finalment, la Fallera Major Infantil de València, Paula Nieto, ha expressat el seu desig que el món faller durant les pròximes festes “esdevinga l’estendard de la convivència i de la pau, perquè després de tot el que hem passat fins a arribar a les Falles de la normalitat hem sigut un exemple a seguir”. Per això, ha fet una crida a “continuar sent-ho i que eixa germanor tan nostra arribe al món sencer”.

A més, també ha agraït “tot el treball que hi ha darrere de les Falles i la creativitat que posen en marxa, no només per l’art efímer de les falles i el talent dels artistes fallers, sinó també per tot el que trobem en el folklore, la música, la indumentària i la pirotècnia”. “Art que sona a tabal i dolçaina, a pasdobles i bandes, que fa olor a pólvora en cada mascletà i a clavells de camí a ofrenar a la Geperudeta. Art que se cisella en les nostres pintes i es penja de les nostres arracades, que s’ha anat teixint en seda valenciana entre randes, manteletes i mantellines. Art que es canta en forma d’albaes i es llig en versos i declamació, art que es respira als casals entre assajos de teatre, playbacks o presentacions”, ha destacat. Per tot això, ha convidat als xiquets i xiquetes a viure unes festes “on la llum de totes i tots units ens guie cap a una bona convivència que aculla a les persones més febles i pose el seu granet d’arena d’amor al món”.

Fotos: Pablo Garcés