255 visitants van acudir com públic a les guies pel Museu Faller de València organitzades per quint any consecutiu per l’AdEF, el diumenge 22 de maig. Enguany, era una edició molt especial: per una part estava el marc habitual de la celebració del Dia Internacional dels Museus; però, per altra, va estar molt present la recent resolució i reconeixement administratiu per la Conselleria de Cultura del Museu Faller el passat dimecres 18 i la candidatura de la Festa de les Falles a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO (#FallesUNESCO) en novembre.

D’eixes 255 persones, 113 van ser fallers i falleres de set comissions de València, Cullera, Torrent i Silla; vora un centenar, particulars entre ells públic italià i argentí; col·lectius com Revista Cendra; Junta Local Fallera de Sueca; i, per supost, les Falleres Major i Infantil de València Alicia Moreno i Sofía Soler amb les seues Corts, acompanyades pel President de Junta Central Fallera Pere Fuset, el Secretari General José Martínez Tormo, Vicepresidències i representants dels grups Compromís i Partit Popular a l’Ajuntament de València.

IMG-20160522-WA0011

Les Falleres, Corts i els demés integrants de la comitiva van ser rebuts pel Director del Museu Faller el professor Gil-Manuel Hernandéz i Martí qui, junt amb Pere Fuset, va recordar el reconeixement com Museu de la Comunitat Valenciana per al Museu Faller obtingut en dies anteriors i les millores i reformes que es duran a terme per convertir-lo en un autèntic centre de difusió de la Festa de les Falles.

IMG-20160522-WA0014

Després, va aplegar el torn del President de l’Associació d’Estudis Fallers Jesús Peris qui va ser el guia d’Alicia i la seua Cort, mentre que Iván Esbrí es va encarregar de Sofía i la seua Cort d’Honor. Els altres membres de l’AdEF que van oferir guies al nombrós públic foren Joan Castelló, Luís Fernández, Javier Mozas, Alejandro Lagarda i Paco Pellicer.

IMG-20160522-WA0024

Així, l’objectiu de les visites ha sigut contribuir a posar en valor i difondre un dels pocs elements materials conservats dels efímers cadafals fallers, els Ninots Indultats. La seua singularitat etnològica i artística expressa simbòlicament la nostra identitat i projecta en el exterior la nostra festa més universal. L’Associació d’Estudis Fallers perllonga amb estes visites guiades al Museu Faller la línia que va començar amb la confecció del catàleg raonat de la Col·lecció de Ninots Indultats (L’Indult del Foc, 2000-2005) i amb la Guia del Museu Faller de València (2010), exemplars de la qual van ser obsequiats a Alicia i Sofía i a les seues Corts.

armando_romero

Fotos: Alejandro Lagarda (AdEF) i Armando Moreno (JCF).