En la seua tretze edició, que es farà els dies 14 i 15 de novembre a les aules de l’edifici històric de la Universitat de València, les converses Les Falles, a la Nau tractaran diversos aspectes d’esta qüestió a través de reflexions i de testimonis personals.

Les converses Les Falles, a la Nau, organitzades per la Universitat de València i l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), abordaran enguany una de les qüestions més controvertides de la festa de les Falles: el lloc que ocupa la dona en esta celebració.

A través de reflexions i de testimonis personals, les participants debatran diversos aspectes al voltant de la presència de la dona en les Falles. Així, es parlarà de la participació de la dona en la gestió i en el treball quotidià en casals, tallers i institucions, i de si esta participació està adequadament visibilitzada. Però també es parlarà de la vigència o les implicacions actuals que té un càrrec simbòlic reservat específicament a les dones com és el de fallera major. A través d’estos temes i d’altres que puguen sorgir al llarg de les converses, es tracta de reflexionar sobre com es percep la festa de les Falles des d’una perspectiva feminista i si les Falles són una festa igualitària.

Cartell Converses 2017

Per a tractar totes estes qüestions, els promotors de les converses Les Falles, a la Nau han convidat falleres i expertes que viuen la festa des de diferents àmbits perquè, a partir de la seua visió i testimoni, es puga generar una reflexió i debat col·lectius, que també es podran seguir per Twitter amb l’etiqueta #FallesNau.

En la primera de les jornades, el dimarts 14 de novembre, dedicada a “La responsabilitat organitzativa”, intervindran Marisa Falcó (artista fallera), Vero Gisbert (Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València), Montse Catalá (periodista i vicepresidenta de Comunicació, Promoció i Esports de la Junta Central Fallera) i Elena Muñoz (membre de la Falla Corona). Com a moderadora actuarà Jèssica Crespo, periodista.

“La imatge representativa” serà el tema que es plantejarà en la segona jornada, el dimecres 15 de desembre, amb la participació d’Olga Calvo (graduada en història per la Universitat de València i membre de la Falla Abú Masaifa de Xàtiva), Blanca Femenia (advocada i fallera major de Gandia en 2003), Alicia Crevillén (comissionada de la Foguera Florida Sud i bellesa del foc d’Alacant en 1992) i Marta Querol (escriptora i fallera major de València en 1988). La periodista Ángeles Hernández farà de moderadora.

Les jornades, que començaran a les 19.00 hores a l’edifici del carrer de la Nau de la Universitat de València, compten amb la col·laboració de la Junta Central Fallera, el Gremi Artesà d’Artistes Fallers, l’associació cultural Premi Iaraní, la Universitat Politècnica de València i el Museu Valencià d’Etnologia.

Associació d’Estudis Fallers

Programa Converses 2017