La sexta Assemblea General de la UNESCO, a proposta de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial, ha acreditat l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) com a organització consultiva no governamental. Esta acreditació suposa que l’ADEF podrà realitzar servicis consultius per a la UNESCO en temes de patrimoni cultural immaterial que requerisca l’organització internacional.
En esta assemblea, que s’ha celebrat esta setmana a París, la UNESCO ha acreditat un total de 24 noves entitats, de les quals només dos, l’ADEF i l’associació cultural i pedagògica Ponte … nas Ondas de Galícia són entitats espanyoles.
Amb la incorporació d’estes dos entitats, en l’actualitat són un total de 7 les entitats espanyoles acreditades per la UNESCO, i l’Associació d’Estudis Fallers és la primera entitat valenciana que rep este reconeixement.
En paraules de Jesús Peris, president de l’ADEF, «este reconeixement valora la nostra tasca d’investigació i difusió del patrimoni immaterial que suposa la festa de les Falles i el nostre treball desenvolupat des de 1990 per a relacionar les festes del foc des d’un punt de vista científic i rigorós, creant sinergies entre institucions i fent valorar les Falles com el ric patrimoni cultural que són».
El procés d’acreditació, que requereix passar diverses avaluacions tècniques, es va iniciar fa més d’un any amb la presentació de tota la documentació que acredita la tasca realitzada durant els 26 anys d’activitat de l’AFE, que a partir d’ara es veurà ampliada a l’àmbit internacional.

«Creiem que este és un pas important per a la potenciació de la festa de les Falles a nivell internacional des del reconeixement de la seua potencialitat cultural, i pensem que és una bona notícia per a la festa», ha declarat Peris.
Ara s’inicia una nova etapa per a l’ADEF, encara que el seu president manifesta que seguiran en les seues tasques amb la mateixa normalitat i il·lusió que sempre.