Així va celebrar València la seua Festa Grossa

València s’omplia este cap de setmana de color i tradició amb la celebració de la seua “Festa Grossa”. El corpus Christi, que cada any agafa major força i interés, és una de les festivitats més autentiques de la ciutat del Túria. Les seues singularitats la fa una de les festes més atractives, coloristes i culturalment més riques que se celebren a Espanya.

Històricament, la festivitat del Corpus Christi a València, ha sigut i està considerada com la “ Festa Grossa” (Festa Gran) de la ciutat, des de l’últim terç del segle XIV fins a finals del segle XIX, la qual la celebra plena d’esplendor i solemnitat.

les Roques “La Diablera”, Sant Miquel, La Fe, Sant Vicent Ferrer, La Puríssima, València, la Fama, El Patriarca, La Santíssima Trinidad, Mare de Déu dels Desemparats i Sant Cáliz, els balls,  El Ball dels Nanos, Els Gegants, “La Moma i els Momos”, possiblement el ball més antic i específic de la Festivitat del Corpus, i al que se li significa com el triomf de la Virtut sobre els Set Pecats Capitals.

Està interpretada per hòmens, i el personatge central, la Virtut o Moma, figura ser una dona vestida completament de blanc amb la cara tapada per una careta amb un tul blanc. Les seues mans estan cobertes per guants blancs, i en el cap porta una gran corona de llautó i flors blanques.

Fotos Juan Meneses

© Don Falleret 2019. Todos los derechos reservados.

Todos los derechos reservados. Prohibido su uso comercial, reproducción, impresión y/o modificación total o parcial sin autorización expresa del autor.

Al matí, se celebra La “Cabalgata” o “ Convite” té menys antiguitat que la Processó, així i tot, ja en el 1516 hi ha notícies de la seua existència. Ha tingut altres denominacions com “ Cavalcada dels Cavallets”,  “ Cavalcada dels Dansetes”; o “ Cavalcada de la Degolla” Va nàixer com una invitació dels Jurats de la Ciutat, a través del “Capellà dels Roques”, a les autoritats i al poble perquè assistiren a la Solemne Processó del Corpus Christi.

A la vesprada, després de les Roques i els balls, i prèviament a la Custòdia, s’incorporen els personatges bíblics. Esta custòdia és crida “dels pobres”, per haver sigut realitzada amb aportacions de diners i joies dels ciutadans valencians, i va ser beneïda per l’Arquebisbe Prudencio -m’ho l’any 1945.

Important destacar la participació dels amics del Corpus i de la Regidoria de Cultura Festiva en esta celebració recuperada de la tradició més valenciana.

Redacció – Fotos Luis Castelló / Falles i Tradicions

© Don Falleret 2019. Todos los derechos reservados.

Todos los derechos reservados. Prohibido su uso comercial, reproducción, impresión y/o modificación total o parcial sin autorización expresa del autor.