L’Ajuntament va instal·lar, el divendres 21, a la façana principal de la Basílica de la Mare de Déu, un tapís floral personalitzat per a commemorar la festivitat del Corpus, que se celebrarà a València el diumenge 23.

A més, el consistori col·laborarà amb el monument floral que completarà l’adornament del recorregut d’un dels actes principals d’esta festa, la processó, que és la més antiga de la ciutat.

El suport de l’Ajuntament a la denominada «festa grossa» també es plasmarà en repetir una iniciativa de l’any passat: la d’explicar la ciutadania el bestiari i les roques, les escultures al·legòriques representatives del Corpus.

Pel que fa a les novetats de l’esmentat tapís, que es retirarà dimecres 26, cal destacar que es tracta d’un panell de 6 per 8,55 metres, elaborat amb flors naturals i seques que representen la imatge del Sant Calze emmarcat per un gran escut i acompanyat per uns grans àngels a banda i banda.

D’altra banda, l’Escola de Jardineria de l’Organisme Autònom de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de València s’encarregarà de la decoració floral d’una estructura de vareta, de l’artista faller Juanjo García, que formarà part de l’art floral que adorna el recorregut de la processó, una tradició que va recuperar l’any passat l’Associació d’Amics del Corpus. L’any passat va ser a la plaça de Manises i enguany serà a la plaça de l’Arquebisbe.

Així mateix, cal recordar que l’Ajuntament també instal·larà, de nou, els cartells explicatius de l’any passat sobre la història i el significat de cadascuna de les onze roques i dels animals fantàstics que, albergats durant tot l’any al Museu del Corpus, desfilen en la processó de la festa grossa i s’exposen durant tot el cap de setmana a la plaça de la Mare de Déu. De fet, tot i que les celebracions començaren dilluns, durant el pròxim cap de setmana es desenvoluparan els actes més coneguts. I, a partir de demà, el balcó de l’Ajuntament lluirà el pomell, símbol floral, que també es podrà veure als balcons i les façanes d’altres institucions de la ciutat i simbolitza l’arribada de la festa.

En paraules de l’alcalde, Joan Ribó, «la recepció d’este símbol és un gest més del suport que l’Ajuntament vol manifestar a esta festa tan important per a la ciutat de València» que, segons ha recordat, «compta amb un museu municipal dedicat a esta festa, que va ser reconeguda com a tal al 2018».

I en parlar de les activitats pendents, cal destacar que hui dijous, a les 20 hores, la poetessa valenciana Ampar Cabrera serà la responsable de la lectura del pregó.

PROGRAMACIÓ DEL CAP DE SETMANA

Divendres 21, a les 20 hores, trasllat de les roques a la plaça de la Mare de Déu, on quedaran exposades. A les 23.30 hores, Nit d’albaes i danses, entre la Casa de les Roques i el Palau Arquebisbal, pels carrers dels Serrans i Cavallers, i la plaça de la Mare de Déu.

Dissabte 22, a les 19.30 hores, a la plaça de la Mare de Déu, serà la representació dels misteris del Corpus. Eixe mateix dia, a les 23 hores, també a la plaça de la Mare de Déu, està previst el concert de la Banda Municipal de València, dirigida per Rafael Sanz Espert, i a les 24 hores, serà la Nit de Festa, on hi haurà una cercavila amb banda de música pel recorregut invers de la processó i es lliuraran els premis dels balcons adornats.

Diumenge 23 continua la programació amb motiu del Corpus. De 9 a 9.30 hores, serà el repic de campanes des de la torre del Micalet per a passar, a les 12 hores, després de la missa a la Seu, a la Cavalcada del Convit amb invitació a la festa pel capellà de les roques, exhibició de les danses del Corpus i comparsa de la Degolla que recorrerà la plaça de Manises, el carrer dels Cavallers, la plaça de la Mare de Déu, el carrer del Micalet, la plaça de la Reina i els carrers dels Cabillers i de les Avellanes fins a la plaça de l’Almoina.

De 12 a 12.30 hores s’efectuaran els voltejos de campanes corresponents a la festivitat del Corpus des del Micalet. De vesprada, a les 16.30 hores, es realitzarà el pas de les roques fins a la Casa de les Roques (per Cavallers, Tossal, Mercat, Maria Cristina, Sant Vicent, Mar, Avellanes i pujada al Palau; per a tornar per Avellanes, Mar, Pau, General Tovar, Tetuan, Temple, Pintor López, Comte de Trénor i plaça dels Furs).

A les 17.15 hores eixiran els carros de murta; un quart d’hora després ho faran gegants, nanos, la magrana i la Moma. A les 19 hores començarà la Solemne Processó del Corpus Christi de València que eixirà de la Seu per la porta dels Apòstols, per a continuar per la plaça de la Mare de Déu, els carrers dels Cavallers, Tossal, Bosseria, Mercat, Maria Cristina i Sant Vicent cap a la plaça de la Reina per a terminar pels carrers de la Mar, Avellanes, Palau, i la plaça de l’Almoina fins a la catedral. I, per a finalitzar, a les 21 hores, s’efectuarà el tradicional volteig de campanes des del Micalet.

Redacció

Fotos Arxiu Don Falleret (Alejandro Lagarda)

© Don Falleret 2019. Todos los derechos reservados.

Queda totalmente prohibida la reproducción total o parcial de textos y fotos, sin autorización expresa.