Pur Teatre en valencià #TeatreFaller

¿Qui seran els nous Saragüells d’enguany?

Comença una nova edició del Concurs de teatre en valencià, tant adults com infantils, on 59 comissions falleres participen en les diferents categories que ho componen, 15 en la Principal, 26 en la Promoció, 13 en la Juvenil i 17 en la Infantil.

És possiblement un dels concursos de teatre amateur amb major participació, però que després de 46 edicions l’adult i 37 l’infantil, continua sent, fora de l’àmbit faller, quasi desconegut. La llengua, la promoció, el segell faller, potser són algunes de les qüestions que fan aquest concurs poc atractiu al pobre escenari teatral valencià.

Després de la marxa d’Inma Guerrero al capdavant de la vicepresidència de Cultura, agafa el testimoni la versàtil Pepa Gómez, que mantenint la ubicació del concurs, Espai Rambleta, i la línia marcada per la seua antecessora, si que ha marcat ja la seua declaració d’intencions, donant una imatge al concurs d’enguany, més atractiu, buscant cridar l’atenció al públic en general amb una bona campanya en xarxes socials de la mà de Javi *Valiente (Falles Revolution) anticipant el que podria ser una revolució en Cultura.

“Groc per que no tenim por a res” Pepa Gómez ens avançava així el perquè del color groc en el cartell anunciador. “Som tradició però també innovació” referint-se a la imatge del cartell on una fallera en blanc i negre, a l’antiga, es debat entre l’ésser o no ser amb una calavera digital blava. Tota una icona shakesperiana que ens fa pensar…..I sense por, donant protagonisme als actors, actrius i comissions falleres es va celebrar la Gala de Presentació del Teatre Faller d’enguany.

Una edició on repeteixen grans actors i directors com Lola Soler, Jorge López, Afred Ferrando, Paqui Revert, José Cuenca, etc. I uns altres que es queden a un costat per la feina de casa polítiques com són Rocío Gil, Carlos Galiana o Pilar Bernabé. Els que tornen, Inma Guerrero en Burrull-Túria, Merche de la Guia i Jose Manuel Acosta en Zenete, i polítics com Grezzi i Pilar Soriano actuara´n amb Borrull-Socorrs, *Bonchud en Noescarmientas o Lola Jhonson a Nord.

Destacar la no participació de la comissió Sanchis Bergón Túria, per la defunció del seu faller Vicente Asensio, mantenint aqueix dia en programació. També destacar la novetat del *Saragüell a la comissió fallera més activa en les xarxes socials.

Hui mateix es puja el teló amb l’obra de la comissió Fra J. Rodriguez-Pintor cortina que ens portarà fins a desembre. Ací podeu consultar la programació:

Programa

Obres

Molta merda a tots. Que comence la funció.

Comienza una nueva edición del Concurso de teatro en valenciano, tanto adultos como infantiles, donde 59 comisiones falleras participan en las diferentes categorías que lo componen, 15 en la Principal, 26 en la Promoción, 13 en la Juvenil y 17 en la Infantil.

Es posiblemente uno de los concursos de teatro amateur con mayor participación, pero que tras 46 ediciones el adulto y 37 el infantil, sigue siendo, fuera del ámbito fallero, casi desconocido. La lengua, la promoción, el sello fallero, quizás sean algunas de las cuestiones que hacen este concurso poco atractivo al pobre escenario teatral valenciano.

Tras la marcha de Inma Guerrero al frente de la vicepresidencia de Cultura, coge el testigo la versátil Pepa Gómez, que manteniendo la ubicación del concurso, Espai Rambleta, y la línea marcada por su antecesora, si que ha marcado ya su declaración de intenciones, dando una imagen al concurso de este año, más atractivo, buscando llamar la atención al público en general con una buena campaña en redes sociales de la mano de Javi Valiente (Falles Revolution) anticipando lo que podría ser una revolución en Cultura.

“Amarillo por que no tenemos miedo a nada” Pepa Gómez nos adelantaba así el porque del color amarillo en el cartel anunciador. “Somos tradición pero también innovación” refiriéndose a la imagen del cartel donde una fallera en blanco y negro, a la antigua, se debate entre el ser o no ser con una calavera digital azul. Todo un icono shakesperiano que nos hace pensar…..Y sin miedo, dando protagonismo a los actores, actrices y comisiones falleras se celebró la Gala de Presentación del Teatre Faller de este año.

Una edición donde repiten grandes actores y directores como Lola Soler, Jorge López, Afred Ferrando, Paqui Revert, José Cuenca, etc. Y otros que se quedan a un lado por sus labores políticas como son Rocío Gil, Carlos Galiana o Pilar Bernabé. Los que vuelven, Inma Guerrero en Burrull-Turia, Merche de la Guía y Jose Manuel Acosta en Zenete, y políticos como Grezzi y Pilar Soriano actuara´n con Borrull-Socorrs, Bonchud en Noescarmientas o Lola Jhonson en Norte.

Destacar la no participación de la comisión Sanchis Bergón Turia, por el fallecimiento de su fallero Vicente Asensio, manteniendo ese día en programación. También destacar la novedad del Saragüell a la comisión fallera más activa en las redes sociales.

Hoy mismo se sube el telón con la obra de la comisión Fra J. Rodriguez-Pintor cortina que nos llevará hasta diciembre.

Mucha mierda a todos. Que comience la función.

Fotos: Roberto G. Baldaquino – Hablemos de fallas

© Don Falleret 2019. Todos los derechos reservados.

Todos los derechos reservados. Prohibido su uso comercial, reproducción, impresión y/o modificación total o parcial sin autorización expresa del autor.