Ribó: “Dilluns les comissions falleres ja podran cobrar el 25% del cost dels monuments, i ho ampliarem”

L’alcalde de València ha signat hui una moció que sol·licita a l’Administració General de l’Estat 2 línies de crèdit excepcional i ajornament d’impostos als negocis afectats.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat este matí, després de la Junta de Protecció Civil, que este dilluns les comissions falleres podran començar a cobrar ja un 25% del cost dels monuments fallers: 1’8 milions d’euros en xifres globals. Es tracta d’unes ajudes que enguany estaran ja disponibles per al seu cobrament este dilluns pròxim, per tal que puguen col·laborar a l’hora de fer front a la crisi propiciada per l’ajornament de les festes falleres, com a mesura de prevenció davant el coronavirus. L’alcalde ja ha avançat que “enguany, a més, ampliarem estes ajudes”.

Joan Ribó ha fet referència a l’impacte econòmic que les Falles tenen en la ciutat de València: “és una indústria de primer ordre per a la ciutat, i no només pels monuments –que també- sinó per tots els sectors implicats: pirotècnia, floristes, empreses de muntatge de carpes, hostaleria, músics, i un llarg etcètera, i per suposat també tot allò que afecta al turisme”. Per això, “i davant d’una situació excepcional, ens calen mesures econòmiques excepcionals”. És la raó per la qual, l’alcalde de València ha signat hui una moció en què sol·licita “dos línies de crèdit excepcional per a empreses i comissions falleres, i l’ajornament d’impostos als negocis afectats”.

En concret, en la moció d’Alcaldia s’especifica, “per l’excepcionalitat de la situació”, la petició als diferents organismes depenents de l’Administració General de l’Estat de bonificacions i ajornament dels impostos per part de l’Agència Tributària a les unitats de negoci afectades, així com bonificacions i ajornament de les quotes per part de la Seguretat Social a eixes mateixes empreses. A més, se sol·liciten dos línies de crèdit excepcional de l’Institut de Crèdit Oficial: “una per a les unitats de negoci afectades, i una altra per a les Comissions Falleres”.

En la seua moció, l’alcalde afirma que “les Falles, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat l’any 2016, són una festivitat cultural i al mateix temps una eina de reforçament de la cohesió social. Però també suposen un revulsiu de l’activitat econòmica a la nostra ciutat, i en tot el seu entorn”.

Diferents sectors econòmics vinculats directament a la festa es voran afectats negativament per la decisió presa per raons de salut pública de suspendre la seua celebració, i això tindrà una “evident afecció a la facturació i l’ocupació de personal de les empreses, i autònoms”: indumentaristes, floristeries, artistes fallers, músics, joiers, pirotècnics, càterings, hostaleria, hotelers, comerç en general, transport de viatgers, “entre molts altres”, es voran afectats.