La Diputació i el Gremi d’Artistes Fallers plantaran monuments en 30 municipis que mai han tingut falla

La major part de les falles es plantaran coincidint amb la festivitat del 9 d’Octubre

  • La iniciativa s’emmarca en les ajudes concedides per la corporació a sectors tradicionals afectats per la pandèmia per a dinamitzar la seua activitat. El Gremi rep 600.000 euros en els dos últims anys
  • Pràcticament totes les comarques, especialment pobles d’interior, gaudiran per primera vegada de la plantà.
24/09/2021 La Diputació de València i el Gremi d’Artistes Fallers plantaran monuments en una trentena de municipis de la província que no tenen tradició fallera. La iniciativa, en el marc de les ajudes que la Diputació concedix a sectors tradicionals per a dinamitzar la seua activitat, pretén d’una banda contribuir a la reactivació dels tallers que han vist afectada la seua producció a causa de la pandèmia, i per una altra acostar la cultura i festa de les Falles a localitats valencianes que no coneixen el que és una plantà.
Falla d'Agustín Torralba per a Dos Aguas sota el lema 'La pandèmia es farà millors'
Falla d’Agustín Torralba per a Dos Aguas sota el lema ‘La pandèmia es farà millors’

La major part d’estos monuments, d’artistes com Latorre i Sanz, Carlos Carsí o Miguel Banaclocha –en total, més d’una vintena de tallers- es plantaran durant la festivitat del 9 d’Octubre o els dies previs a la celebració del dia gran de la Comunitat. Algunes de les Falles, no obstant això, s’han plantat ja, cas de la de Teo Chichanova a Siete Aguas, i altres ho faran en les pròximes setmanes, depenent de les particularitats de cada monument i cada localització.

Part central del monument que plantarà a Andilla Mario Pérez
Part central del monument que plantarà a Andilla Mario Pérez

El Gremi d’Artistes Fallers ha rebut 600.000 euros de la Diputació en els dos últims exercicis en el marc d’estes ajudes per a contribuir a reactivar els sectors tradicionals afectats per la pandèmia. La primera de les iniciatives va ser homenatjar sanitaris i residències amb la plantà de 15 monuments infantils en altres tants espais sanitaris de la província. En esta ocasió, els tallers fallers mostraran les seues obres en una trentena de municipis de pràcticament totes les comarques valencianes, en un mes d’octubre que també tindrà protagonisme faller a la província com ja ho va tindre setembre en la capital.

Detall de la falla d'Antonio Sánchez per a Ayora
Detall de la falla de Juanjo Salom i Víctor Hugo Giner per a Ayora

 

Els 30 municipis

 

Els monuments subvencionats per la Diputació, creats en 29 tallers valencians, arribaran a Alpuente, Andilla, Bugarra, Calles, Gestalgar, Titaguas i Sot de Chera en La Serranía; Anna i Quesa a La Canal de Navarrés; Atzeneta d’Albaida, Bocairent, Castelló de Rugat i Quatretonda a la Vall d’Albaida; Antella, Beneixida, Catadau, Benimuslem i Senyera a la Ribera Alta; la Font de la Figuera, Llocnou d’en Fenollet, Moixent i Novetlé a La Costera; Gátova i Serra al Camp de Túria; Dos Aguas i Siete Aguas en L’Hoya de Buñol-Chiva; Daimús a La Safor; Petrés al Camp de Morvedre; Ayora a la Vall d’Ayora-Cofrentes i Emperador a la comarca de L’Horta Nord.

Detall de la falla de Jesús Liñana per al municipi de Senyera
Detall de la falla de Jesús Liñana per al municipi de Senyera

Els alcaldes i alcaldesses valoren positivament la iniciativa de la corporació provincial i el Gremi d’Artistes Fallers, que s’emmarca en la línia d’ajudes habilitada pel president Gaspar per a contribuir a la reactivació de sectors tradicionals com el de la pirotècnia, l’Associació Nacional de Floristes, el Gremi Artesà de Sastres i Modistes, el Gremi Artesà d’Indumentària Valenciana i el Gremi de Mestres Palmiters, que s’ha incorporat enguany a les ajudes. En total, més d’un milió d’euros anuals comptant amb l’aportació a les comissions falleres.

Falla plantada per Teo Chichanova a Siete Aguas
Falla plantada per Teo Chichanova a Siete Aguas

Calendari de les Falles als pobles

Catadau. Artista: Álvaro Guija. 30 septembre-3 d’octubre

Falles amb motiu del 9 d’octubre:

Quesa. Artista: Víctor Navarro. 8-11 octubre

La Font de la Figuera. Artista: Vicente Albert. 6-9 d’octubre.

Siete Aguas. Artista: Tedi Chichanova (ja cremada)

Anna. Artista: Paco Giner. 5-8 d’octubre

Petrés. Artista: Manuel Martínez Reig. 7-9 d’octubre

Castelló de Rugat. Artistas: Salva Banyols y Néstor Ruiz. 9 d’octubre

Novetlé. Artista: Manuel Blanco. 5-9 d’octubre

Daimús. Artista: Pere Baenas. 7-9 d’octubre

Lloc Nou d’En Fenollet. Artista: Xavier Herrero. 5-9 d’octubre.

Beneixida. Artista: Filiberto Pons. 5-9 d’octubre.

Andilla. Artista: Mario Pérez. 8-10 d’octubre

Bocairent. Artista: ArtEnFoc 7-10 d’octubre

Calles. Artista: Teresa Meliá. 7-10 d’octubre

Dos Aguas. Artista: Agustín Torralba. 8-12 d’octubre

Moixent. Artista: Ximo Esteve. 5-10 d’octubre

Quatretonda. Artista: Fede Alonso. 8-10 d’octubre

Gàtova. Artista: Sergio Carrero. 8-11 octubre

Sot de Chera. Artista: José Ramón Devís. 8-11 d’octubre

Alpuente. Artista: Gabriel Sanz. 8-12 d’octubre

Ayora. Artista: Antonio Sánchez. 8-12 d’octubre.

Octubre

Bugarra. Artista: José Bartolomé. 11-16 d’octubre

Atzeneta d’Albaida. Artistas: Javier Rico y Cristian García. 15-17 d’octubre.

Senyera. Artista: Jesús Liñana “Hawa”. 22-24 d’octubre

Serra. Artista: Jorge Navarro. 17-24 d’octubre

Emperador. Artista: Miguel Banaclocha. 23-31 d’octubre.

Novembre i Desembre

Titaguas. Artistas: Latorre y Sanz. 29 de novembre-5 de desembre.

Antella. Artista: Francisco Ribes. 5 y 6 de desembre

Gestalgar. Artista: Carlos Carsí. 3-6 u 8 de desembre

Benimuslem. Artistas: Juanjo Salóm y Victor Hugo Giner.

Font i fotos: Diputació de València