L’ADEF reivindica amb esta iniciativa que el Museu Faller es convertisca oficialment en un museu

 

L’ADEF considera que les administracions públiques han de fer l’esforç perquè la sèrie de ninots indultats per votació popular, una col·lecció única en el món dins de les diverses expressions de la cultura popular, tinga la rellevància que es mereix i obtinga la qualificació oficial de museu.

Cal recordar que el Museu Faller és el museu de la ciutat de València que més públic rep, amb més de 80.000 visitants a l’any, per davant d’altres museus rellevants de la ciutat, com ara l’IVAM o el Sant Pius V.

En la quarta edició de les visites guiades celebrades hui, vespra del Dia Internacional dels Museus, han participat set comissions falleres: La Saletta d’Aldaia, Pare Alegre-Enric Navarro, Plaça de la Reina, Plaça de Patraix, Peu de la Creu, L’Horta i Tomasos-Carles Cervera. A estes comissions s’han sumat una vintena de ciutadans que han volgut sumar-se també, a títol personal, a esta iniciativa i disfrutar de la història de les falles a través dels ninots indultats.

Entre les persones que han assistit a estes visites guiades , a mes de falleres i fallers de les comissions esmentades, estava Gueguel Massmanian, fallera major de València de 2005, com a part dels integrants de la Falla Plaça de la Reina, també coneguda com la Falla del Tio Pep.

De manera totalment gratuïta, cada quinze minuts un guia de l’ADEF ha fer amb cadascun dels grups un recorregut d’uns 45 minuts per les diferents sales del museu, en les quals els visitants han pogut admirar l’obra de destacats artistes fallers plasmades en ninots que han obtingut el favor popular, i que mostren també aspectes de la vida social i política de la vida valenciana dels últims huitanta anys.

Foto: Joan Castelló