CEBALLOS I SANABRIA FIRMARAN LA FALLA MUNICIPAL INFANTIL DE 2020

Ceballos i Sanabria seran els encarregats de firmar la falla municipal infantil de 2020, gràcies al seu projecte ‘Saps qui sóc?’. Així ho ha triat per majoria un comité seleccionador independent, designat per entitats falleres i artístiques després de les presentacions dels cinc projectes que han optat a plantar en la Plaça de l’Ajuntament el pròxim mes de març.

Ceballos i Sanabria conformen un equip artístic pluridisciplinari, que centra la seua creació artística al món de les falles infantils, la il·lustració, l’escultura i la conservació i restauració de bens del patrimoni cultural. José Luis Ceballos García (València, 1978) és llicenciat en Belles Arts i té un màster especialista professional en Conservació i Restauració de Béns Culturals, en sengles casos per la UPV; Francisco Sanabria Casado (València, 1979) és llicenciat en Història de l’Art per la UV i en Belles Arts per la UPV i va cursar el mateix màster que Ceballos. En 2014 varen ser finalistes als I Premis “Talent Jove de la Comunitat Valenciana’, en la modalitat de cultura, atorgats pel diari Levante-EMV. La de 2020 serà la seua desena falla municipal infantil, després d’haver plantat ininterrompudament a la Plaça de l’Ajuntament des de 2008 fins 2016.

El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, ha destacat la importància de fer esta elecció a través d’un jurat independent i paritari sense el vot de cap polític i a partir d’unes bases “consensuades amb el Gremi d’Artistes Fallers, que inclouen les reivindicacions històriques del col·lectiu d’artistes, com ara l’eliminació de l’obligatorietat de l’esbós i la possibilitat que els artistes presenten els seus projectes cara a cara davant del jurat”. El procés, que s’ha avançat al calendari en resposta a les peticions dels artistes, contempla un pressupost de 28.500 € per a esta falla i establix l’aposta pels materials sostenibles i la singularitat i la sàtira entre els criteris valorables pels jurats.

El comité seleccionador l’han integrat cinc persones proposades per diverses entitats falleres i del món de les arts: José Luis Moreno Maicas, a petició del Gremi d’Artistes Fallers de València; Noelia Ampar Ynat i López, en representació de la Federació de Falles amb Especial Ingeni i Gràcia; Ada Díez, escollida per a formar part d’este comité per part de l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV); Patricia Guillén, a petició de la Federació de Falles de Primera A, i Josep Arbiol, a proposta de la Mostra Internacional de Cinema Educatiu (MICE).

La suma d’innovació i tradició ha sigut una de les característiques més valorades pel comité seleccionador, segons ha explicat Patricia Guillén, qui també ha destacat que “tots els presentats eren grans projectes, motiu pel qual la decisió no ha sigut gens senzilla”. Ada Díez ha afirmat que “és imprescindible que es tracte la perspectiva de gènere i que la visibilitat de les dones siga patent i la falla triada treballa esta temàtica i pot ajudar a que molts joves i persones adultes coneguen molt més del que se’ns ha mostrat fins ara”, mentre que Noelia Ynat ha posat en valor que “la falla oferix la possibilitat d’aprendre a majors i xiquets i xiquetes”. Per la seua banda, Fuset ha felicitat els artistes seleccionats “per la seua capacitat de reinventar-se amb un projecte innovador en les seues formes a la mateixa plaça que els va popularitzar”.

Ara els artistes tindran temps per elaborar un esbós del projecte definitiu, que serà presentat en les pròximes setmanes juntament amb el de la falla gran, el projecte de la qual serà conegut demà després d’un altre procés de selecció artística com el de hui.