Serà la primera vegada que firmen com autors principals la falla gran municipal.

LA FALLA GRAN MUNICIPAL DE 2020 SERÀ OBRA DE MANOLO MARTÍN, JOSÉ RAMÓN ESPUIG I ESCIF

Els experimentats artistes fallers Manolo Martín i José Ramón Espuig, juntament amb l’artista valencià Escif firmaran la falla gran municipal de 2020. Un comité seleccionador independent i paritari designat per entitats falleres i artístiques ha triat per unanimitat el projecte “Això també passarà”, entre un total de huit candidatures, “una xifra que no només suposa un rècord històric que confirma l’interés creixent dels artistes fallers per mostrar-se a la plaça de l’Ajuntament, sinó que per la seua qualitat i diversitat refermen la idea que les Falles són art”, ha explicat el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset.

Manolo Martín, José Ramón Espuig i Escif han unit les seues trajectòries amb este projecte que es plantarà en la Plaça de l’Ajuntament. El Taller de Manolo Martín (fundat com a empresa el 1984), és una organització multidisciplinari de les Arts Plàstiques i Aplicades, amb capacitat per a abordar qualsevol tipus de treball artístic. Per la seua part, Espuig, mestre major del Gremi d’Artistes Fallers, ha plantat fins a 142 falles grans, a banda de moltes altres en categories inferiors i 28 falles infantils des de 1974. Junt a ells estarà Escif (València, 1980), considerat com un dels referents més rellevants de l’escena de l’art urbà a nivell mundial, està en actiu en l’escena de l’art de carrer des de mitjans dels 90. Amb dibuixos nítids, línies clares i colors sobris plantegen pintures llibertàries que qüestionen les lluites actuals, els moviments de resistència i problemes mediambientals. Ha realitzat nombrosos projectes en contextos urbans per tot el món. Als darrers anys destaquen les seues intervencions en centres d’art com l’IVAM, el Power Station de Xangai o el Palais de Tokyo de París i en esdeveniments com la Biennal de l’Art Africà Contemporani. Recentment ha sigut triat com un dels artistes que participarà en el projecte ‘Embellir París’.

Fuset ha destacat que de nou “una decisió tan important com la d’escollir la falla gran municipal es fa a través d’un jurat independent i paritari sense el vot de cap polític i a partir d’unes bases consensuades amb el Gremi d’Artistes Fallers”, i ha recordat que s’ha donat resposta a reivindicacions històriques del col·lectiu d’artistes, com ara l’eliminació de l’obligatorietat de l’esbós i la possibilitat que els artistes presenten els seus projectes cara a cara davant del jurat. El procés, que s’ha avançat al calendari en resposta a les peticions dels artistes, contempla un pressupost de 205.000 € per a esta falla i establix l’aposta pels materials sostenibles i la singularitat i la sàtira entre els criteris valorables pels jurats.

El comité seleccionador l’han integrat cinc persones proposades per diverses entitats falleres i del món de les arts: Beatriz Ramos Lluna, a proposta de la Interagrupació de Falles de València; José Luis Pérez Pont, director del Centre del Carme, que és qui ha plantejat la seua incorporació al comité seleccionador; Sebastián Alós, a petició de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV); Mónica Antequera Yepes, en representació del Gremi d’Artistes Fallers de València, i Ricardo Ruiz a proposta de les Falles I+E.

Els valors, la rotunditat, la sàtira i la integració innovadora són algunes de les característiques destacades pel jurat. “És una falla que no deixarà indiferent a ningú i seduirà tant a la gent del Cap i Casal com a qui ens visite”, ha afirmat Beatriz Ramos, representant de la Interagrupació. “Ens encanta este projecte per la seua capacitat per a transmetre valors”, ha destacat Pérez Pont del projecte seleccionat, mentre que Mónica Antequera ha ressaltat que estem davant d’una “falla del segle XXII en el segle XXI perquè ens ajudarà a actuar sobre un concepte sobre el que totes i tots hem de fer un pensament”. Per la seua part, Fuset ha afegit que “totes les candidatures que han pogut ser defensades per reconeguts artistes fallers davant un jurat independent han apostat per la innovació i falles icòniques de materials sostenibles per garantir  una cremà espectacular”.

Ara els artistes tindran temps per elaborar un esbós del projecte definitiu, que serà presentat en les pròximes setmanes juntament amb el de la falla infantil elaborat per Ceballos i Sanabria, seleccionat ahir en un altre procés de selecció artística com el de hui.