“És la de totes i tots els valencians, la que paguem les quotes amb els nostres impostos”, afirma Fuset.

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha presentat hui en el Saló de Cristall, en un acte al qual han assistit les Falleres Majors de València, Raquel Alario i Clara Parejo, els llibrets de les dos falles municipals que es planten en la plaça de l’Ajuntament: València Ca La Trava i la infantil Descobrir i redescobrir. Es tracta d’una experiència nova que coincidix amb el primer exercici en què les festes més representatives de la ciutat de València han sigut declarades patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO. A més del format paper, els qui ho desitgen podran descarregar-se estos  llibrets en els seus ordinadors o dispositius mòbils a través de l’App de l’Ajuntament i d’una innovadora aplicació desenvolupada des del centre Las Naves. Les descàrregues seran gratuïtes.

 

“Després de vora 30 anys recuperem els llibrets de falla per a la Falla municipal, que és de totes les valencianes i valencians, la que paguem les quotes amb els nostres impostos, i que hem volgut que també tinguera el seu llibret, que recuperara alguna cosa que des de fa dècades no tènia i que explicara el seu procés de creació amb un contingut que té molta sàtira, com el conjunt de les nostres festes”, ha afirmat el regidor de Cultura Festiva en esta presentació,

Tant Fuset com el coordinador de les dos publicacions, Josep Lluís Marín, han ressaltat que amb l’elaboració d’estos llibrets l’Ajuntament vol incidir també en els aspectes que la UNESCO ha tingut en compte a l’hora de declarar les Falles Patrimoni Immaterial de la Humanitat, com la seua consideració com a “vehicle d’expressió popular en l’espai públic urbà a través d’un llenguatge formal propi i en clau satírica, per a reflectir la realitat social, política i cultural actual, per a afavorir la reflexió individual i col·lectiva”.

També han recordat que la Falla gran d’enguany és la número 76 de les que, ininterrompudament, es planten “en la plaça major de València, en el centre del cap i casal, amb la intenció de ser la falla representativa de la ciutat, per a atracció de veïns i visitants que l’envoltaran i admiraran els seus acabaments, contemplaran les escenes i llegiran els cartells”. A eixe objectiu volen contribuir estos llibrets amb els quals la regidoria de Cultura Festiva “recupera una pràctica abandonada en els últims anys, per a renovar el compromís amb la tradició, perquè el vers i la prosa permeten ampliar la mirada sobre la falla municipal i perllongar-ne en el temps l’impacte·”

Fuset ha dit també que els dos llibrets són al mateix temps “innovadors i tradicionals” i ha remarcat la importància de “recuperar el llibret com un element central de la festa de les Falles”. El regidor ha agraït la seua col·laboració tant a Las Naves, per haver impulsat l’app gratuïta, com als artistes fallers, maquetadores i col·laboradors en estos dos llibrets de la Falla municipal.

En este acte de presentació també s’ha destacat el poder de la sàtira com a senyal d’identitat de la falla València Ca La Trava, “però també de la capacitat de superació de la ciutat de València o de la necessitat de repensar les Falles i la ciutat lluny de dogmatismes”. A més, el llibret presentat hui “permet aprofundir en el procés creatiu de la Falla per un equip encapçalat per l’artista Manolo García, que suma així creativitat literària i creativitat plàstica”.

En nom dels diferents col·laboradors han intervingut el periodista Joan Castell´, que ha celebrat que “l’exercici de sàtira es faça també des de la Falla de l’Ajuntament”, i l’historiador Vicent Baydal.

0303 Falles Erasmus1

FALLA INFANTIL

Quant al llibret de la falla infantil de la plaça de l’Ajuntament, Redescobrir i descobrir, s’afig un objectiu clar relacionat amb el món de la lectura lligat a les imatges dels artistes Anna Ruiz Sospedra i Giovani Nardin, sumada als textos d’Alba Fluixà i Josep A. Fluixà, que posen en valor la memòria de la Falla, el procés de treball i incorporen una sèrie de propostes didàctiques a les quals s’ha referit Alba Fluixà, de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura.

En el pròleg d’esta publicació es ressalta el protagonisme que les xiquetes i xiquets té en el món de les Falles “perquè són el futur, però també el present, de la festa. Al llarg de tres dècades, esta aposta s’ha consolidat i ha permès que per la plaça major de la nostra ciutat hagen desfilat un bon grapat d’artistes que han exhibit el millor del seu treball creatiu, per a despertar l’interés dels espectadors”

Enguany el tema de la falla infantil és la lectura com a eina per a estimular la fantasia. Per açò, la proposta plàstica dels artistes Anna Ruiz i Giovanni Nardin es perllonga amb un conte de l’escriptor Carles Cano, que ha intervingut en l’acte del Saló de Cristall, i la guia preparada per Alba Fluixà Pelufo i Josep A. Fluixà, que aprofundix en el valor de les falles com a recurs didàctic”. Este llibret s’emmarca en la campanya #LlegimFalles,

A més del format paper, els llibrets de la Falla gran i la Falla infantil de la plaça de l’Ajuntament poden descarregar-se en dispositius mòbils i ordinadors. Hi ha la possibilitat de fer-ho a través de l’app del mateix Ajuntament o mitjançant d’una app llibreria desenvolupada des de La Naves, dins dels seus objectius de suport a la creació i a la cultura des de la innovació.

Les descàrregues a través de l’app,”una innovadora forma d’arribar a nous públics, de donar a conéixer i preservar el nostre patrimoni artístic i literari”, seran gratuïtes “perquè la ciutadania puga vore en els seus dispositius mòbils el contingut dels llibrets de les Falles del Ajuntament”.

Per al sistema IOS, l’adreça per a descarregar des de Llibret de Falles | Festes de València és:

https://goo.gl/7qgli9

Para ANDROID:

https://goo.gl/bxuh52

0303 Llibre Falles Presentació

 

FALLERES ERASMUS

Immediatament abans de donar començament la presentació dels llibrets de la Falla municipal, la regidora de Cultura, Glòria Tello, ha rebut en el Saló de Cristall a les falleres de diferents nacionalitats triades en la Universitat Politècnica entre les estudiants de programes internacionals d’intercanvi. Han visitat l’Ajuntament i han gaudit posteriorment de la mascletà des del balcó principal, acompanyades pel rector de la UPV Francisco José Mora, i per les falleres majors de la Falla Avinguda dels Tarongers-Universitat Politècnica.

La recepció en l’Ajuntament de València a les conegudes familiarment com a “Falleres Erasmus” porta realitzant-se any rere any des de 2006 i s’ha convertit en un acte més del calendari festiu municipal. En esta ocasió les deu joves estudiants universitàries procedixen d’Alemanya, el Brasil, Grècia, Irlanda, Itàlia, el Marroc, Polònia, Romania, Rússia i Ucraïna.

Glòria Tello s’ha dirigit a elles per a convidar-les a viure “una experiència increïble com unes falleres més i com a representants dels aproximadament 3.000 estudiants estrangers que enguany cursen estudis en les universitats valencianes”. Ha afegit que el reconeixement de la UNESCO com a patrimoni immaterial de la humanitat “afig encara més atractiu a les Falles i les fa més inoblidables”

Finalment, ha pres la paraula el rector de la UPV, Francisco Mora, que ha agraït esta nova rebuda en l’Ajuntament”, que és ja un clàssic faller”. Mora ha expressat la seua felicitació “per l’esforç i el bon treball realitzat per a aconseguir el reconeixement de la UNESCO”, i ha recordat l’impuls a eixa iniciativa que des de la Universitat Politècnica es va donar des del primer moment a través de la Càtedra UNESCO.

Prenssa Ajuntament de València