Discurs de la Crida de la Fallera Major de València 2019, Marina Civera Moreno

Valencians! Fallers i falleres! Gent de tot el món!

Units com sempre des de les portes més nobles de la ciutat, i donant la benvinguda a la primavera, alcem les nostres veus com si fora una sola, per a cridar al món sencer que… Ja estem en Falles!!

Ha arribat el moment de vore als nostres carrers l’esforç i dedicació de tot un any de treball. Obrim pas a la sàtira i la crítica, al pilar principal de la nostra festa, totes eixes obres d’art que es planten als nostres barris. Per fi vorem lluir la nostra ciutat, plena de foc, de música, de llum i de color.

Donem la benvinguda a una festa màgica, plena d’il·lusió, que s’alça de nou cada any com l’au fènix de les seues cendres. Una festa que no podria eixir endavant si no fora per l’esforç de tota la gent que l’envolta: els nostres artesans, artistes fallers, pirotècnics, músics, indumentaristes, perruquers, orfebres, però sobretot, vosaltres, els fallers! Sense vosaltres, no existirien les Falles!

Si d’alguna cosa podem ser exemple els fallers, és de protegir, impulsar i estendre tot allò que ens fa únics, sent tant professors com alumnes de la nostra festa, ensenyant i aprenent d’ella cada dia. Vosaltres sou el motor d’una festa que viu una herència històrica que ens fa ser un poble ric en cultura i tradicions, ple de tolerància i que és ambaixador de la solidaritat.

Sou part d’una festa que no té límits, que és art i història viva, que estima les seues arrels, treballa el seu present i construïx per a València un radiant futur… perquè ser falles ens fa grans, perquè ser faller és fer història!

Hem de ser un poble més orgullós que mai des que les nostres Falles foren declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat! Este reconeixement internacional li’l devem als nostres avantpassats i al seu amor per la nostra festa, transmès de generació en generació. Fem-los sentir orgullosos mostrant al món sencer que som un poble lluitador, hospitalari i creatiu. Que som un poble inclusiu, que defén la convivència i la germanor, i que protegeix la seua llengua valenciana!

Junt amb estes 12 dones que són l’essència i reflex del gran paper de la dona en la nostra festa i en la nostra societat, i que amb tot el seu cor representen i transmeten el missatge del nostre poble valencià, vos fem saber que les portes de la nostra ciutat sempre estan obertes.

Volem convidar a tots els veïns de València, als fallers de tots els pobles i ciutats on es planten falles, als habitants de totes les comarques i a les províncies germanes d’Alacant i Castelló, a tota Espanya, Europa, i a tots els ciutadans del món, a aprofitar este regal que ens dona Valencia i vindre a gaudir de la millor festa del món! Vingueu, Venid, Visit, Viens, Vieni… You are always welcome to València!

No volem oblidar-nos dels valencians que estan lluny de casa. Volem donar-vos les gràcies per ser els millors ambaixadors de la nostra festa i la nostra terra. Vosaltres sou els responsables que les Falles estiguen vives més enllà de les nostres fronteres!

I a tots aquells que encara no heu tingut l’oportunitat d’enamorar-vos de les Falles, vingueu i descobriu que és una festa multisensorial, que sou benvinguts a la festa dels sentits!

Perquè les Falles i València són sempre una bona idea!!

Fallers, eixiu als carrers i ompliu-los de pólvora, de música, de flors i devoció al nostre patró sant Josep i a la nostra Geperudeta.

I recordeu sempre que les nostres falles són efímeres, però el nostre amor per elles és etern!

Fallers! Falleres! Alceu els vostres estandards!

Que flamegen en l’aire junt amb la nostra senyera per a cridar tots a una veu:

Visca València… i visquen les Falles!

Marina Civera Moreno, Fallera Major de València 2019

Fotos Luis Castelló / Falles i Tradicions para Don Falleret

© Don Falleret 2019. Todos los derechos reservados.