Ahir, divendres 17 de maig, es va celebrar l’Acte d’Entrega dels Ninots Indultats del Gremi d’Artistes Fallers 2019 al Museu de l’Artista Faller de València. L’acte va comptar amb la presència de les Falleres Majors de València, Marina Civera i Sara Larrazábal i  autoritats com el Presidente de Junta Central Fallera, Pere Fuset; així com del Mestre Major, Directora del Museu, artistes, Iván Tortajada i José Ramón Devis junt a Carlos Corredera, i membres de les comissions agraciades, Falla Zapadores-Vicente Lleó y Falla Maestro Gozalbo-Conde Altea.

Els Indults, triats el passat març en l’Exposició del Ninot per la Delegació del Museu per formar part de la seua col.lecció, recordem són:

Ninot Gran: «Pietat/Empatia» de José Ramón Devís, amb disseny de Carlos Corredera, per a la Falla Sapadors-Vicent Lleó de lema «Acurtem distàncies».

Sota la referència a les diferents representacions de la Pietat en les Belles Arts, l’escena la protagonitzen una enfermera que dóna auxili un nàufrag refugiat, agònic, que acaba de tocar terra. El fet de donar socor, l’ajuda o acció social amb el necessitat és sinó un
forma d’acurtar distàncies amb aquell que ve de fora i empatitzar amb la seua situació, acollir-lo i sentir-se pròxims.

Ninot Infantil: “Llava la bandera”, d’Iván Tortajada, per a la Falla Mestre Gozalbo-Compte d’Altea de lema «Si falles». Una escena familiar no excempta de diversió, però també plena d’innocència. Tot just la falla en conjunt parla de les errades que cometem quan som menuts i menudes en la lògica del nostre procés d’aprenentatge i assimilació del món que ens rodejat; i que si fallem, sempre tenim l’opció de corregir sense que les
nostres errades no suposen un fracàs sinó un èxit.  Ací un xiqueta i dos xiquets ajuden a la mare a rentar la roba. Hi ha un quart xiquet… però ha quedat dins de la llavadora en despistar-se i caure en ella. A este element l’artista l’ha dotat de llum i moviment.

Redacció

Fotos Luis Castelló / Falles i Tradicions