Fuset ha destacat la gran oportunitat que suposa per a les Falles haver comptat amb el treball de Dani Nebot, Premi Nacional de Disseny. 

 

Les efígies d’un valencià i una valenciana, com a protagonistes indispensables de la festa de les Falles, són les protagonistes de la imatge gràfica elaborada pel dissenyador Dani Nebot per a l’edició d’enguany de la festa gran de València. El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, les falleres majors de València, Marina Civera i Sara Larrazábal, i el propi dissenyador han descobert els diversos cartells en un acte celebrat al Saló de Cristall del consistori amb una nodrida presència de professionals valencians del disseny.

 

Fuset ha explicat que l’elaboració dels cartells oficials i tot el desenvolupament gràfic per a identificar i comunicar els actes més rellevants de les Falles 2019 han sigut dissenyats i il·lustrats pel dissenyador Dani Nebot, Premi Nacional de Disseny, el que “suposa una gran oportunitat per a les Falles, que són el major festival d’art públic del món i mereixen comptar amb els més grans artistes,  també en la seua comunicació». Per això “comptar amb Nebot és una oportunitat per continuar captant l’atenció de nous públics, més enllà dels qui ja coneixem i estimem les Falles», ha afirmat.

Nebot ha explicat que el cartell, en les seues dos versions, reproduïx sengles efígies de valenciana i valencià “com a protagonistes actius o passius, però indispensables, de la festa de les Falles”, amb què tots els anys rebem la primavera. Les dos figures –batejades com a Pepet i Floreta- “representen tota la ciutadania i, en la seua simplicitat, pretenen transmetre els valors que tota festa vol difondre: cordialitat, alegria, diversió, sorpresa”. Ho fan “amb impacte visual i facilitant la seua correcta interpretació”. Com ha sigut habitual durant este mandat, els cartells principals es complementen amb un desenvolupament gràfic important, que en este cas consta d’un conjunt de cinc figures o personatges -per a comunicar diferents actes fallers com ara l’Exposició del Ninot o la Cavalcada del Foc- que mantenen la personalitat visual de les dos primeres figures, però incorporen el cos, el moviment i altres elements que afegixen informació i els situen en el context de cadascuna de les activitats a què fan referència. Hi ha previst reproduir-los retallant-ne la silueta i amb una estructura autoportant, per a usar-los com a elements de senyalització dels diferents espais on tenen lloc els diversos actes. Es reproduiran, a més, en altres suports de diferents grandàries, materials i funcions que es requerixen en el programa de comunicació.

 

Per a Nebot, la imatge dissenyada per a estes Falles 2019 “és una promesa de diversió, d’alegria, de convivència, i vol ser un homenatge als autèntics protagonistes de la festa, a cadascuna de les persones que habiten esta ciutat, els amfitrions, i cadascuna de les que ve de fora a disfrutar-les amb nosaltres”.

Fuset ha destacat que “fa uns pocs anys era impensable que un Premi Nacional de Disseny poguera optar a este encàrrec pel tipus de procediment, però gràcies a les noves bases de selecció consensuades amb els professionals estem retornant el cartellisme festiu a una senda històrica per la qual han passat els millors de cada moment, amb noms com Segrelles, Raga, Contreras, Lorenzo i Renau”. A més, ha explicat que “als darrers anys ja hem aconseguit explicar que no es tracta només de tindre un cartell com es volia a principis del segle XX, sinó de dotar-nos d’una campanya de comunicació global que ens permeta cridar l’atenció sobre una gran pluralitat d’aspectes de la festa de manera artística, respectuosa amb la tradició i adaptada a les necessitats del segle XXI”.

 

Com als darrers anys, a banda de a la ciutat de València, els cartells i el material gràfic també es distribuiran per altres espais de l’àmbit nacional i internacional per a promocionar les Falles. Els cartells també es difondran a través de diferents mitjans de comunicació i de les xarxes socials municipals.

Redacció

Fotografíes de Luis Castelló / Falles i Tradicions para Don Falleret

© Don Falleret 2019. Todos los derechos reservados.