• El Centre del Carme presenta la seua falla infantil ‘3D GRAFFITI’ amb disseny de PichiAvo i elaborada per l’alumnat del Centre d’Educació Especial Ruiz Jiménez de València
  • ‘3D GRAFFITI’ està feta per a ser llegida traslladant el grafit al format volumètric amb paraules com “Falles”, “Urban” o “Inclusión”

 

El Centre del Carme presenta la seua falla infantil ‘3D GRAFFITI’ amb disseny de PichiAvo i elaborada per l’alumnat del Centre d’Educació Especial Ruiz Jiménez de València, a través del seu Programa de Formació i Qualificació Bàsica (PFCB) d’Artista Faller.

El projecte PFCB permet allargar l’etapa educativa fins als 24 anys preparant els xics i xiques per al món laboral, a més d’aprendre un ofici. El programa d’Artista Faller és una iniciativa pionera a Espanya.

Durant l’any els 12 xics i xiques que componen el grup estan en contacte amb els artistes fallers i participen en diferents accions a la Ciutat Fallera. Al llarg de l’últim mes han estat treballant amb la proposta de PichiAvo per al Centre del Carme que ells mateixos s’han encarregat d’instal·lar en el claustre renaixentista, de manera que han participat de tot el procés creatiu de la falla, que culmina amb la ‘plantà’.

La falla ha sigut presentada aquest matí pel director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, els artistes PichiAvo i l’alumnat del centre (Estefanía Sánchez Chiva, Cristina Mir Bartual, José María Mínguez Monzón, Jorge Pons del Olmo, Álvaro Torres Bellver, María Senent Casado, Claudia Ballester Bueso, Raúl Torrijos Martínez, Samuel García Fraguas, Loredana Orsillo Vitale y Ricardo Meliá Sevilla) acompanyats pel seu professor, Óscar Hilario.

A la presentació ha assistit així mateix la regidora de l’Ajuntament de València, d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano.

Pérez Pont ha agraït el treball dels xics i xiques del Ruiz Jiménez de València, del seu professor i de PichiAvo per la seua generositat a l’hora d’elaborar aquesta falla “que demostra el valor de la diferència, l’esforç i l’esperit de superació. Aquesta falla representa així mateix el treball cooperatiu entre les institucions culturals, els artistes contemporanis i l’educació, tot això amb el fil conductor de les falles, senya d’identitat del poble valencià”.

El director del Centre del Carme ha convidat el públic a visitar la falla i a reflexionar sobre els set conceptes que proposa i ha recordat el paper de l’art actual com a agitador de consciències.

‘3D GRAFFITI’, elaborada amb materials tradicionals, està feta per a ser llegida, seguint el patró que caracteritza l’estil de PichiAvo, traslladat a format volumètric. La falla està formada per set rètols dissenyats per PichiAvo amb les paraules “Falles”; “Cremà”, “Festa”, “Urban”, “Street”, “Flama” i “Inclusión”. Aquesta última a proposta dels estudiants.

La falla es vincula amb la de l’Ajuntament, per a la qual PichiAvo han comptat amb la col·laboració dels artistes Latorre i Sanz, i amb l’exposició ‘Evreka’ del Centre del Carme. ‘3D GRAFFITI’ parla sobretot d’“inclusió” i transmet la il·lusió i l’esforç dels xics i xiques del CEE Ruiz Jiménez per portar-la a terme.

Per a l’alumnat del CEE Ruiz Jiménez, participar en aquest projecte ha sigut un treball dur, però al mateix temps emocionant. “Gràcies a PichiAvo i al Centre del Carme per donar-nos l’oportunitat i ajudar-nos a donar visibilitat al treball que es fa al taller de PFCB, per fomentar l’autonomia i la inclusió en l’entorn professional”, han explicat.

El seu professor Óscar Hilario ha manifestat que “aquest projecte és una injecció d’autoestima per a ells, pel que són capaços de demostrar amb aquest treball, acostumats al fet que se’ls sobreprotegisca, i conscients de la importància d’aquesta falla que serà visitada pel públic al Centre del Carme”.

PichiAvo han manifestat que “ha sigut especialment interessant treballar amb alumnat del Col·legi Públic d’Educació Especial Ruiz Jiménez, i fer-los partícips de manera activa de la creació d’aquesta falla”.

Pérez Pont ha recordat que “aquesta falla està en la línia de treball del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del Centre del Carme d’obrir els espais d’art a projectes socials, tant a través de les convocatòries públiques ‘Altaveu’ per a projectes d’inclusió i cohesió social i ‘Lugar Común’ de producció artística en centres ocupacionals, com en el foment d’una cultura accessible per a tots i totes”.

Redacció

Fotos Centre del Carmen