• Del 14 al 17 de març, el Centre del Carme activarà els seus monuments fallers emmarcats dins del circuit de falles experimentals de València
  • El Centre del Carme culmina la seua falla participativa convertida en un museu efímer, amb una col·lecció dels 400 retrats de les persones que hi han deixat la seua empremta
  • La falla ‘3D GRAFFITI’, dissenyada per PichiAvo, es cremarà junt amb la falla de l’Ajuntament el pròxim 19 de març

 

El Centre del Carme Cultura Contemporània s’uneix per tercer any consecutiu a la festa de les Falles, amb dos monuments que s’inclouen dins del circuit de falles experimentals. Igual que en els dos anys anteriors, però en aquesta ocasió durant quatre dies, del 14 al 17 de març, es procedirà a l’encesa de les falles amb el títol ‘Wai encén el CCCC’, un esdeveniment patrocinat per Cervezas Wai.

Com a centre dedicat a les manifestacions més innovadores en l’àmbit de l’experimentació artística, el Centre del Carme oferirà un espectacle audiovisual, en el qual la llum i la música es fonen per a generar noves experiències sonores. Tot això de la mà d’Audioprobe, empresa valenciana que s’han encarregat durant diversos anys de la Crida de les Falles. Les creacions del conjunt Amores Grup de Percussió serviran com a base per a aquest espectacle, al qual li seguirà una festa amenitzada per la música de diversos DJ valencians com José Coll o Vicente Buitrón, entre d’altres.

Amb aquest espectacle culminarà un procés en què han participat més de 400 escolars, en la falla ‘MUSEV.M’, que acull el claustre gòtic, i la falla ‘3D GRAFFITI’, feta per l’alumnat del Centre d’Educació Especial Ruiz Jiménez de València, amb disseny de PichiAvo.

A les 19.00 hores començarà la festa que tindrà les actuacions de diversos DJ al claustre renaixentista junt amb la instal·lació ‘3D GRAFFITI’. Al claustre gòtic, el monument participatiu ‘MUSEV.M’ convida el públic a gaudir de l’espectacle de llum i so en diferents torns cada dia (20.30, 21.00, 21.30 i 22.00 hores).

El Centre del Carme romandrà obert els quatre dies, del 14 al 17 de març, fins a la mitjanit perquè les seues falles puguen ser gaudides al llarg de tot el dia, i tancarà les seues portes únicament el dia 19 de març.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que “aquest és el tercer any que fem una acció d’aquestes característiques, creant sinergies amb l’art faller en diàleg amb els nous llenguatges contemporanis”, i ha afegit que “les falles experimentals del Centre del Carme són un homenatge a aquesta tradició valenciana i demostren el treball cooperatiu entre les institucions culturals, els artistes contemporanis i l’educació, tot això amb el fil conductor de les Falles”.

Falla ‘MVSEV.M’

 

Des del passat 28 de febrer, alumnat dels centres escolars de la Comunitat han anat passant pel claustre gòtic del Centre del Carme per a participar en un taller dirigit a transformar i enriquir dia a dia aquesta instal·lació.

‘MVSEV.M’ fa referència als orígens del museu i de les Falles. La falla ha anat adquirint diferents formes i volums a mesura que els xics i xiques han anat transformant-la, així fins a crear una gran cúpula, per a convidar el públic a entrar i gaudir d’aquesta. Per dins la instal·lació estarà il·luminada per a observar els 400 retrats dels seus protagonistes que constitueixen la col·lecció d’aquest museu efímer, construït entre tots.

La falla, ideada pels creadors valencians Javier Molinero i Bernat Ivars, és un homenatge al caràcter participatiu i integrador de les Falles, una celebració que acumula centenars de monuments als seus carrers, eminentment participatius i autogestionats. Es podria dir que una falla és un museu al carrer creat per les milers de persones que la fan possible i un públic molt més gran que les visita.

 

3D GRAFFITI’ / ‘EVREKA’

El Centre del Carme presenta la seua falla infantil ‘3D GRAFFITI’ amb disseny de PichiAvo i elaborada per l’alumnat del Centre d’Educació Especial Ruiz Jiménez de València, per mitjà del seu Programa de formació i qualificació bàsica d’artista faller (PFCB).

‘3D GRAFFITI’, elaborada amb materials tradicionals, està feta per a ser llegida, seguint el patró que caracteritza l’estil de PichiAvo, traslladat a format volumètric. La falla està formada per set rètols amb les paraules “Falles”, “Cremà”, “Festa”, “Urban”, “Street”, “Flama” i “Inclusión”, aquesta última a proposta dels estudiants.

La falla s’integra dins del projecte d’exposició ‘EVREKA’, que PichiAvo presenta al Centre del Carme amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i del Consorci de Museus. ‘3D GRAFFITI’ es vincula així mateix amb la falla municipal d’enguany, dissenyada també pel duo de grafiters valencians, junt amb els artistes fallers Latorre i Sanz. Precisament per aquesta vinculació, ‘3D GRAFFITI’ es cremarà junt amb la falla municipal el pròxim 19 de març.

El 19 de març desapareixerà també la seua intervenció al claustre renaixentista, amb l’objectiu de crear un paral·lelisme entre el caràcter efímer de les falles i de l’art urbà.

La seua exposició a la Sala Refectori, mostra del seu particular estil ‘urban mythology’, es podrà visitar al Centre del Carme fins al 5 de maig.

Redacció